Google'ın Sesli Asistanı, 'Ok Google' Cümlesini Duymadan da Size Yanıt Verebilecek

19
1
1
1
1
Google, Apple'ın sesli asistanı ile yakaladığı başarıdan sonra kendi asistanı üzerinde çeşitli geliştirmeler denemeye başladı. Bunlardan bir sonraki ise "Devam Eden Sohbetler" isimli yeni bir özellik.

Google’ın akıllı asistanı, artık “Ok Google” cümlesini duymadan da sorulan sorulara cevap verebilecek. Google tarafından “Devam Eden Sohbetler” adı verilen bu yeni özellik ile satışa sunulan Google Home, Home Mini ve Home Max isimli akıllı hoparlörleri destekliyor.

Peki “Ok Google” demeden asistanı nasıl aktif edeceğiz? Bu sorunun cevabı aslında oldukça basit. Önceleri asistana komut vermeden önce bu cümleyi kullanmamız gerekiyordu fakat yeni gelen özellik ile birlikte soru cümlelerinin başına “Hey Google” eklemek yetiyor. Örneğin, “Hey Google, bugün hava nasıl? Peki, yarın nasıl olacak?”, “Hey Google, alışveriş listeme bir yağmur ceketi ekleyebilir misin? Ayrıca yarın sabah bana yanımda bir şemsiye götürmem gerektiğini hatırlat” gibi devam eden sorular sorup komutlar verebiliyorsunuz. Bu sayede her bir işlem için asistana yeniden seslenmeniz gerekmiyor.  

Google’ın cümle bittikten sonra ne zaman komut almayı bırakacağına ise süre bazında yanıt verilmiş. Yani sizler “OK Google” kelimesini kullanıp cihazı uyandırsanız dahi, hoparlör en fazla 8 saniye açık kalacak ve sizi dinleyecek. Ayrıca hoparlör sürekli konuşma modundayken sizin bunu fark etmeniz için üzerindeki ışıkları açık bırakıyor. Cihaz bir konuşma tespit ettikten sonra sizi dinliyor ve bir komut ya da soru cümlesi algıladığı zaman devreye giriyor.

Bu açıklamalardan sonra kafanızda, “Doğal sohbetler esnasında birbirimize soru sorarken Google araya girerse ne olacak?” gibi haklı bir soru işareti belirebilir. Google, bu problemi ise sizin ona seslenmenizi bekleyerek çözüyor. Yani asistana seslenip ardı sıra gelen sorular sorarak “Devam Eden Sohbetler” özelliğini kullanabiliyorsunuz. Zaten bu asistan çift seslerden ziyade tek sesleri algılama da daha başarılı.

Eğer “Hey Google” ifadesini sık sık kullanmak istemiyorsanız ve Google Asistan’a daha uzun sorular soruyorsanız Home uygulamanızın Tercihler bölümünden bu özelliği aktif edebiliyorsunuz. Bu özelliğin pasif kalması ise asistanın bilindik şekilde çalışmasını sağlıyor.

Sesli asistanlar konusunda geliştirme yapan firmalar hakkında da konuşacak olursak, elbette Google bu konuda yalnız olmadığını belirtebiliriz. Zira Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, bu yılın başlarında analistlere yaptığı bir çağrı sırasında, sesli asistan Cortana’nın bir sonraki sürümlerinde süre gelen sohbetlere atıfta bulundu. Görünen o ki şirketler artık kısa kısa konuşma ve cevaplar yerine, asistanların bir insan gibi sohbet ederek işlevleri yerine getirmesini, aynı zamanda notlar tutmasını ve gündelik hayata daha iyi adapte olmasını sağlamaya çalışıyorlar.

Kaynak : https://venturebeat.com/2018/06/21/google-home-now-answers-follow-up-questions-without-ok-google-wake-word/
19
1
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
1
1
1
1