Google'ın Yapay Zekası DeepMind, Çok Oyunculu Bir Oyunda İnsanları Yendi

15
13
9
1
1
Google'ın zaman zaman yaptıklarını açıklayarak gövde gösterisi yaptığı yapay zekası DeepMind, şimdi de yeni bir kilometre taşını aştı. Yapay zeka, Quake oyununda insan rakiplerini yendi.

Google’ın DeepMind yapay zeka laboratuvarı, Quake III Arena’daki Bayrağı Yakala (Capture the Flag) modunda insan rakibini yenerek ile bir başka zorluğun da üstesinden geldi.

Bu olay DeepMind'ın insan oyuncuları yenebileceğini kanıtladığı ilk zaman değil. 2016 yılında AlphaGo, dünyanın en iyi Go oyuncusu olan Lee Sedol'u 4-1 yenmişti. Bu yılın başlarındaysa Google, AlphaStar'ın iki profesyonel StarCraft oyuncusunu bir çift beş oyunluk seride mağlup ettiğini açıklamıştı.

DeepMind, yeteneklerini sergilemek için Quake III Arena'nın Bayrağı Yakala modunu oynadı. Bu modda iki çok oyunculu takım, rakiplerinin bayrağını ele geçirmeye ve puanları toplamaya, bunu yaparken de karşı takımın aynısını yapmasını engellemeye çalışıyor. Oyun modu, yapay zekaların kendi arasında konuşup çalışmasını gerektirdiğinden önceki testlerden daha zor.

DeepMind, daha önceki denemelerinde Go ve StarCraft gibi iki oyunculu ortamlarda tekil yapay zekalı şekilde çalıştırılmıştı. Fakat Science dergisi "Gerçek dünyada, her biri öğrenen ve diğer ajanlarla (yapan kimse) işbirliği yapıp rekabet etmek için bağımsız hareket eden birçok araç içeriyor" sözlerini kullanıyor.

DeepMind ekibi, Quake III Arena'da For the Win ismini verdiklerini bir program oluşturduktan sonra binlerce Bayrağı Yakala maçı izletti ve programı eğitti. Birkaç hafta içinde, program çok fazla bir avantaj sağlamayacak kadar yavaşlamış olsa bile, insan rakiplerini yenmeyi başardı. 12 saat süren uygulamadan sonra, (insan) oyun test uzmanları oyunların sadece %25'inde kazanabildiler. İnsan oyuncular uzak mesafeli atışlarda daha iyi olsa da, yapay zeka bayrağı yakalamak için daha başarılı bir gezinme yeteneği sergiliyordu.

Ortaya çıkan ilginç bir bulgu ise bir insan ve bir yapay zeka takım olarak eşleştirildiğinde, takımın sadece yapay zekadan oluşan bir takıma karşı kazanma şansı %5 oranında artıyordu. Bu durum da yapay zekanın insanlara adapte olabildiğini ve işleri kolaylaştırmada gerçekten faydalı olabildiğini gösteriyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/gaming/google-deepmind-ai-learns-quake-iii-capture-the-flag/
15
13
9
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
13
9
1
1