Google'ın Yeni Asistanı Duplex'i İnsandan Ayırmak Son Derece Zor!

40
17
6
5
5
Google’ın akıllı asistanının henüz istenilen düzeyde çalışmadığı hepimizce malum. Ancak Google, yapay zeka ve akıllı teknolojiler hakkında yarışa sadece Google Assistant ile girmiş değil.

Google’ın yakın zamanda tanıttığı Google Duplex, diğer hizmetlere nazaran insanlarla daha fazla etkileşime girebilen bir sistem. Daha önce demolarının tanıtıldığı ve çeşitli şovlar sergileyen Duplex, birisini aradığı zaman öncelikle karşıdaki kişiye kendisini tanıtıyordu ve görüşmenin kayıt altına alınıp alınmaması konusunda sorular soruyordu. Uygulama hakkında son gelen bilgiler ise biraz daha farklı.

Yeniden geliştirilen bu asistanlar ile birlikte, telefon görüşmeleri gerçekleştiren yapay zekaya sahip robotlar kendilerini tanıtmadığı takdirde, karşısındaki kişinin onu insandan ayırt etmesi oldukça zorlaşmıştı. Bu durum etik konularda asistanın kendisini tanıtıp tanıtmaması hakkında bazı polemiklere yol açtı. Bilhassa Duplex gibi sesli görüşmelerde insandan ayırt edilmesi oldukça zor olan yazılımlar söz konusu olunca konu biraz daha ciddiyet kazanıyor.

Duplex kullanımı şimdilik henüz demo aşamasında ve geliştirilmeye açık bir sistem. Zaten dileyen işletmeler Duplex çağrılarını engelleyebiliyor, devre dışı bırakabiliyor ve çağrıların kaydedilmemesini de engelleyebiliyorlar. Yukarıda bulunan videoda Dublex’in bir demosu gösterilmiş. Burada yeni sesli asistanın insan seslerini ve tepkilerini ne kadar iyi taklit edebildiklerini rahatlıkla görebiliyoruz. Hatta Duplex’in seslendirmesini yapan kişilerin bile taklit konusunda bu kadar iyi olabilecekleri biraz şüpheli. Deepmind ve WaveNet isimli kaynaklara göre, ilerleyen zamanlarda bu robotik sesli asistanlar nefes alma ve iki cümle arasındaki dudak geçişlerini bile seslendirecekler.

Ne olursa olsun, Duplex gibi sesli gelişmiş sistemlerin hatalara eğilimli olduğunu belirtmek gerek. Bu nedenle Google, Duplex’in aldığı komutları başarıyla yerine getirip getirmediğini belirtmek amacıyla kullanıcılara geri dönüş sistemi hazırlamışlar. Böylece asistana verdiğiniz görevlerin sizden sonra başarıyla yerine getirilip getirilmediğini görebiliyorsunuz. Önümüzdeki haftalarda geniş kapsamlı bir teste sokulacak olan Duplex, şu anda kuaför ya da restoranlarda rahatlıkla sizler için rezervasyonlar yapabiliyor.

Kaynak : https://www.androidauthority.com/google-duplex-summer-debut-880531/
40
17
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
40
17
6
5
5