Google İsminin Ortaya Çıkış Hikayesini Biliyor musunuz?

1
1
0
0
0
Google İsminin Ortaya Çıkış Hikayesini Biliyor musunuz?
Hepimizin günde en az bir kere arama yapmak için kullandığı Google’ın isminin ortaya çıkış hikayesi.

Milton Sirotta ve kardeşi Edwin, bir gün amcalarıyla birlikte New Jersey’in ünlü falezlerinde yürüyüşe çıkmışlar. Columbia Üniversitesi’nde matematikçi olan amca Edward Kasner, ayrıca Ivy League kurumunda temel bilim dallarının birinde kadroya alınan ilk Yahudi olarak da ünlenmiş bir kimseydi. Okumaya düşkün olan 9 yaşındaki çocukların ilgisini çekecek konuşmalar yapan Kasner, ilk konusunu 1 rakamının ardına 100 tane 0 konularak yazılan sayı olarak belirlemiş ve yeğenlerine bu sayıya isim bulmaları konusunda meydan okumuş. Milton Sirotta’nın tavsiye ettiği isim ise googol oldu. 

Bu isim, ilk kez Kasner’in James Newman ile birlikte 1940 yılında yazdığı Mathematics and the Imagination kitabında ortaya çıktı. Bunun dışında 10 üzeri googol olarak tanımlanan ‘googolplex’ sayısına verilen isim de bu kitapta yayınlandı. Zaman içerisinde her iki kelime akıllara kazandı ve Larry Page ile Sergey Brin tarafından geliştirilen arama motoruna verilen isim olarak karşımıza çıktı.

Sean Anderson ve Larry Page, ofislerinde arama motoruna isim bulmaya çalıştıkları sırada Anderson, googolplex ismini sözlü olarak ortaya attı ve Larry Page de bu kelimeye kısaltarak kendisine googol şeklinde cevap verdi. Daha sonra Sean, ismin kayıtlı ve kullanıma uygun olup olmadığını internet alan adı kayıt veri alanında aramaya başladı. Kelimeyi yanlışlıkla google olarak giren ve alan isminin kayıt için uygun olduğunu bulan Sean, bu ismin Larry Page’in de hoşuna gitmesinin ardından google.com adını Larry Page ve Sergey Brin adına kaydetti. 

Sean Anderson’un ağzından çıkıveren googolplex ismi ise şu an Google’ın Mountain View kampüsünün diğer adı olarak geçiyor.

Kaynak : https://eksisozluk.com/entry/46412404
1
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
1
1
0
0
0