Google, Sizden İzinsiz Topladığı Konum Verileri Yüzünden Milyonlarca Dolar Ceza Ödeyecek

17
4
2
0
0
Teknoloji devi Google’a beş yıl önce bir dava açılmıştı. Dava sonuçlandı ve şirket, Android kullanıcılarının konum verilerini toplama konusunda kullanıcıları yanılttığı için 40 milyon dolar ceza aldı.

Hakkında açılan davalarla gündeme gelen Google yine bir dava ile gündeme gelmiş durumda. Daha önce Columbia, Teksas, Washington ve Indiana’da ortaklaşa bir şekilde Google’a dava açılmıştı. Davada Google’ın kullanıcıların konumunu devamlı olarak takip etmek adına hileler kullandığı iddia edilmişti.

Hem Google hem de Apple, kullanıcıların konum gizliliği korumak için çeşitli adımlar atmıştı. Ancak bu konuda adımlar atan Google’a yaklaşık beş yıl önce Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) tarafından kullanıcıların konum geçmişi kapalı olsa dahi şirketin konum verilerini toplamaya devam edip etmediği ve konu hakkında yanıltıcı ifadeler verdiği için bir dava açmıştı. Dava bugün sonuçlandı ve Google, milyonlarca dolar ceza ödemeye mahkum edildi.

Google, 60 milyon Avustralya doları ceza ödeyecek

Google ceza ödeyecek

ACCC, Google ve Avustralya’daki yan kuruluşu aleyhine 2017 yılında teknoloji devinin Android telefonlarda konum verilerinin toplanması ve kullanımı hakkında kullanıcılara yanıltıcı beyanlarda bulunduğu için dava açmıştı. 2021 yılının Nisan ayında mahkeme Google’ın yanıltıcı bilgi verdiğine hükmetmiş ve Google’da bu kararı temyize götürmüştü.

Bugün görülen temyiz davasında Google’ın 60 milyon Avustralya doları yani yaklaşık 40 milyon ABD doları (717.548.800 TL) ceza ödemesine karar verildi. Ceza ile ilgili açıklama yapan Google, depolanan veri miktarını önemli ölçüde azaltırken, otomatik silme kontrolleri gibi sektörde bir ilk olan araçlarla konum bilgilerinin yönetimini ve anlaşılmasını basit hale getirmek için büyük yatırımlar yaptıklarını belirtti. Ayrıca şirket, kullanıcılar için mümkün olan en yararları ürünleri sunarken kontrol ve şeffaflık sağlayan güncellemeler yapmaya da kararlı olduğunu belirtti.

ACCC başkanı Gina Cass-Gottlieb kararla ilgili "Mahkeme tarafından bugün uygulanan bu önemli ceza, dijital platformlara ve büyük küçük fark etmeksizin diğer işletmelere, verilerinin nasıl toplandığı ve kullanıldığı konusunda tüketicileri yanıltmamaları gerektiğine dair güçlü bir mesaj gönderiyor" açıklamasını yaptı.

Kaynak : https://techcrunch.com/2022/08/12/google-android-location-tracking-australia/
17
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
4
2
0
0