Google Play'de 1 Ayda Toplamda 32 Milyon Kez İndirilen Zararlı Uygulamalar Tespit Edildi

37
6
2
2
1
Google, bu sefer zararlı uygulamalara karşı yenik düşmüş gibi gözüküyor. Açıklanana göre Google Play Store, sadece geçtiğimiz Temmuz ayında 205 farklı zararlı uygulamaya ev sahipliği yaptı. Bu zararlı uygulamalar, sadece geçen ay 32 milyondan fazla indirme sayısına sahip.

Google Play Store'un başını yakan zararlı uygulamaların büyük çoğunluğunu (188 adet) gizli reklam içeren uygulamalar oluştururken bu uygulamalar, toplam 19,2 milyon indirmeye sahipler. ESET’in zararlı yazılım araştırmacılarından Lukas Stefanko’nun raporuna göre listenin devamında sahte antivirüs yazılımları, sahte reklam engelleyiciler ve bilerek arka kapı bırakılmış uygulamalar bulunuyor.

İlginç bir şekilde listede sadece üç adet takipçi artırma uygulaması olmasına rağmen bu üç uygulama, toplam 12 milyon indirme sayısına ulaşmış. Tekrar belirtelim, bu sayı sadece geçtiğimiz ay için geçerli.

zararlı android yazılımı

Gizli reklam uygulamaları, kulağa çok kötü gelmemiş olabilir ancak Stefanko, bunun ileride büyük problemleri doğurabileceğini belirtiyor. Stefanko yaptığı açıklamada, “Bu uygulamalar, çalıştırıldıkları andan itibaren kendilerini ana ekranınızdan gizleyebilir. Pek fonksiyonları olmasa da kullanıcıya tam ekran reklam gösterebilme kabiliyetine sahip” ifadelerini kullandı.

Stefanko, Google Play Store üzerindeki şüpheli uygulamalara karşı her ay rapor yayınlıyor. Ünlü güvenlik araştırmacısı, açıklamasının devamında şüpheli uygulamaların isimlerinin araştırma yazıları, blog yazıları ve Twitter üzerinden paylaşıldığını belirtiyor.

malware droid

Bu olay, Google Play Store’un başına gelen ilk zararlı uygulama olayı değil. Birkaç hafta önce Sydney Üniversitesi’nin de ortak olduğu bir çalışma başlatıldı. Yayınlanan ilk raporlara göre Google Play Store, şüpheli yazılımlar tarafından istila edilmiş durumda.

İddialara göre sadece geçtiğimiz yıl 700 bin kadar zararlı uygulama, Play Protect tarafından kaldırıldı. Tabii ki arada kendini gizlemeyi başarmış uygulamalar da bulunuyor. Zararlı yazılımlara karşı çalışmalarda bulunan firmalardan AV-TEST’in yaptığı açıklamaya göre 2017 yılında zararlı yazılımların sadece %66’sı kaldırılabilmiş.

Kaynak : https://thenextweb.com/apps/2019/08/01/google-play-android-malware/
37
6
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
37
6
2
2
1