Google, Yapay Zekaların İnsanlar Adına Daha Yararlı Olması İçin 4 Maddelik İlke Bildirisi Yayınladı

12
4
2
2
1
Bu ayın başlarında Google CEO'su Sundar Pichai, şirketin yapay zeka araştırmalarına rehberlik etmeyi amaçlayan çok başarılı bir yapay zeka ilkeleri bildirisi yayınladı.

Google CEO'sunun yayınladığı bildirinin öncelikle şirketin yapay zeka projesi Project Marven için yol gösterici olması beklenmekte. Ayrıca Hindistan'lı iş insanı, diğer tüm yapay zekaların geliştiricilerinin de bildirideki maddelerden olumlu şekilde faydalanabileceğini açıkladı. İşte Google CEO'sunun yapay zekaları daha efektif hale getireceğini düşündüğü 4 madde.

Yapay Zekalar Daha Güçlü İnsan Bağlantıları Kurmalılar

Yani yapay zekanızın sadece sizin ile güçlü bir bağlantısı olmamalıdır, bu sizin diğer insanlarla olan iletişiminizi etkileyebilir. Ayrıca yapay zekanız sizin insani görevlerinizi üstlenmemelidir. Mesela bir pantolon almak için arkadaşlarınızla alışveriş merkezine gitmeniz ve sosyalleşmeniz gereklidir. Yapay zekanız bunu elinizden almamalıdır. Zaman insanların en kıymetli ürünü olduğu için bir yapay zekanın rolü, arkadaşlarınızla ve ailenizle vakit geçirmek ve anlamlı insani bağlantılar kurmak gibi insanların zevk aldıkları şeyleri yapmaları için daha fazla fırsat yaratmaktır.

Yapay Zekalar Fırsatlar Yaratmalı

Perakende, imalat ve hisse senedi ticareti gibi sektörlerde şirketler, yapay zeka tabanlı yazılım kullanarak daha fazla işi otomatikleştiriyor. McKinsey tarafından 2017 yılında hazırlanan bir raporda da mevcut iş faaliyetlerinin yüzde 50'sinin, daha önce test edilmiş ve etkili olduğu kanıtlanmış olan teknoloji ile 2030'a kadar otomatikleştirilebileceği tespit edildi.

Yakında insanların bu yeni ve otomatik ekonomik manzarada, nasıl konumlanacağı ile uğraşmak zorunda kalacağız. Bir çözüm olarak yapay zeka geliştiricilerinin, bu oluşacak yeni dünyaya fayda sağlayacak becerileri öğrenmeleri için fırsatlar yaratmasıdır. Şirketler ve eğitim kurumları, daha çok teknoloji odaklı roller için onları hazırlayacak bilgiye hemen hemen herkesin erişmesini sağlamak için yapay zeka tabanlı kurslar hazırlayıp sunabilirler.

Yapay Zeka Geliştiricileri Kişisel Veri Kontrolüne Dikkat Etmelidir

Kişiler verilerinin olası kötüye kullanımından daha fazla haberdar olduklarından yapay zeka geliştiricileri, veri kontrolünü bireysel kullanıcıya geri döndürme konusunda proaktif bir adım atmalı ve bilgilendirilmiş veri kullanımı için izin istemek konusunda daha dikkatli olmalıdır. Veri yönetimi kolay bir iş değildir ancak son zamanlarda parlayan blockchain teknolojisi, bir çözüm olarak hizmet edebilir.

Birçok geliştirici, veri denetimini neredeyse her veri parçasının kaynağını izleyebilen değişmez bir kayıtla kullanıcıya geri döndürmenin bir yolu olarak blockchain teknolojisini dikkate almakta. Amaç, kullanıcıların kendi verilerini kontrol etmelerine izin vermek ve verilerinin, başka bir tarafa satılabileceğinden endişe etmeden kendi verilerinin kullanımı için özel izin vermektir.

Yapay Zekalar Kaynaklara Erişimimizi Maksimum Boyuta Çıkarmalıdır

Tamamen kişiselleştirilmiş yapay zeka ile yakında bizim gibi görünen, görüşen ve hatta hareket eden bir sisteme sahip olacağız. Bu teknolojinin geliştiricileri, bu yeni yapay zeka türünü nasıl ve nerede kullanacağımızı düşünmeye başlamalıdır. Bu tür yapay zekalar, dünyada fakir insanlara ve bazı bölgelerde fazlaca ihtiyaç duyulan kaynakları sağlayabilir.

Örneğin, Amerikan Tıp Kolejleri Derneği tarafından yapılan yakın tarihli bir rapora göre ABD, 2030 yılına kadar 120.000 hekime kadar potansiyel bir eksiklikle karşı karşıyadır. Bu eksikliklerin bir kısmını yapay zekaların, daha zorlayıcı teşhis ve bakım sorunlarıyla ilgilenmeleri için görevlendirilmeleri ile giderebiliriz. Bu nedenle yapay zeka geliştiricilerinin, değerli insan kaynaklarını güçlendirmenin yollarını aramaları gerekmektedir.

Kaynak : https://venturebeat.com/2018/06/29/the-4-principles-for-building-ai-that-benefits-consumers/
12
4
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
12
4
2
2
1