Görenleri Dehşete Düşüren Çift Başlı Köpek Balığı!

8
1
0
0
0
Okyanuslarda çift başlı köpekbalıklarının görülme oranları artmaya başladı. Araştırmacılar, bunun bir mutasyon olabileceği fikri üzerinde duruyor.

Bu resimler size Holywood filminden bir sahne gibi gelebilir, fakat tamamen gerçek! Okyanuslarda çift başlı köpek balıklarına rastlanma oranı gittikçe artıyor. Uzmanlar tam nedenini bilmeseler de, bu durumu açıklamak için teoriler geliştirmeye başladılar.

İlk olarak ABD’nin Florida eyaletinde bir balıkçı, karnı çift başlı fetüslerle dolu bir “Boğa köpek balığı” yakalamıştı. Bundan birkaç yıl sonra 2008’de, diğer bir balıkçı; Hint Okyanusu’nda fakat bu sefer “Mavi Köpekbalığı” denilen cinste yine çift başlı bir embriyo keşfetmişti.

2011’de Kaliforniya Körfezi’nde bir “Mavi Köpekbalığı” yakalandı. Bu olaydan sonra bir araştırma ekibi kurularak okyanuslar taranmaya başlandı. Araştırmacılar, iki kafalılık durumunun en çok bu türde olduğunu ifade ettiler. Araştırma grubunun lideri Valentin Sans-Coma bunun bir bozukluk olduğunu, muhtemelen bir süredir devam ettiğini, ancak çift başlı köpekbalıklarının yaşam süreleri kısa olduğu için yakın zamana dek keşfedilemediklerini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde bu genetik bozukluğun kökeninin bulunması için laboratuar ortamında 800’e yakın köpekbalığı yetiştirildiği açıklandı. Uzmanların bugüne dek bulabildiği en iyi açıklama; yumurtaların herhangi bir şekilde ne kimyasal ne de rayoaktif etkiye maruz kalmadığı. Aşırı avlanma nedeniyle gen havuzu daralmış ve bozuk genli balıklar daha çok çiftleşmiş olabilir. Araştırmacılar bu ihtimal üzerinde daha çok duruyor.

Kaynak : http://news.nationalgeographic.com/2016/11/sharks-two-headed-oceans-mutations/
8
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
1
0
0
0