Görme Engellilere Umut Olabilecek Birbirinden Yararlı 5 Teknolojik Ürün

22
3
2
1
0
Doğuştan veya sonradan olmak üzere birçok insan bazı engeller ile birlikte yaşamak zorunda kalabiliyor. Biz de teknolojinin nimetlerinden faydalanarak görme engellilerin hayatlarının kolaylaştırmak için tasarlanmış 5 ürünü derledik.

Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde, bir tür görme bozukluğu olan yaklaşık 8,4 milyon insan vardır. Bu rakam tüm dünyada 253 milyona ulaşmış durumda. Duyma engelliler için geliştirilen teknolojiler ve cihazlara bakarsak, insanlık görme engelini de aşabilir gibi duruyor. En azından şu anda bu sorunla karşılaşmış insanların hayatlarını daha da kolaylaştırabilir. İşte göz rahatsızlıkları olanların, hayatlarını daha kolay yaşamaları için tasarlanmış 5 ürün.

RNIB Smart Glasses

Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bir kişinin gözündeki belirli zayıflıkları yakalayabilen ve sadece bu ayrıntıları geliştirebilecek akıllı gözlükler geliştiriyorlar. Gözlükler, görüntü kontrastını artırma veya belirli özellikleri vurgulama gibi bir görüntüdeki belirli ayrıntıları abartmak için bilgisayar görüntü algoritmalarını ve kameraları bir arada kullanır. Android destekli gözlükler henüz satışa sunulmadı ancak proje içerik oluşturucuları, son sürümlerin normal güneş gözlüklerine benzeyeceğini iddia ediyor. Bu sayede kullanıcıların günlük hayat akışı içerisinde garipsenmeyeceği belirtildi.

Microsoft Hololens

California Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, 360 derecelik ses ve gerçek zamanlı oda / nesne eşlemesi kombinasyonuyla karmaşık bir binadan bireyleri yönlendirebilecek olan HoloLens cihazı için bir uygulama oluşturdular. Bu teknoloji, bireyleri belirli nesnelere yönlendirmek ya da “beni takip et” komutlarını gitmeleri gereken yönden çağırarak önceden belirlenmiş bir yolu takip etmelerine yardımcı olmak için kullanılabilir.

ELIA Frames

Görme engelliler için oluşturulmuş olan Braille alfabesi, okuyabilenler için harika ama bunu yapmak oldukça zaman almakta. Bu yılın başlarında tasarlanan ve daha basit bir alternatif olan Kickstarter projesi ELIA Frames, aylar yerine saatlerce öğrenilebilecek yeni bir yazı tipi vaat ediyor. ELIA Frames, normal bir yazı tipi gibi bilgisayarlara yüklenebilir ve daha sonra dokunma yeteneğine sahip özel bir yazıcı kullanarak kağıda yazdırılabilir.

Guidesense

Hololens gözlükler hoşunuza gitmediyse, VTT Teknik Araştırma Merkezi'nde araştırmacılar tarafından geliştirilen giyilebilir cihazı denemek isteyebilirsiniz. Guidesense, kalp atış hızı monitörü gibi giyilebilen kutu şeklindeki bir cihazdır. Milimetre dalga radar sensörleri sayesinde cihaz, kullanıcının yolundaki ince sarkan dallar da dahil olmak üzere engelleri tespit edebilmekte ve bu bilgiyi haptik ve ses geri bildirimi biçiminde iletebilmektedir.

Biyonik Göz ve 3D Biyoyazıcı

Bu listedeki seçeneklerin tümü, bir kişinin görme bozukluğu etrafında çalışmasına yardımcı olabilecek teknolojiyi sunmak için harika bir iş çıkarmaktadır. Ama eğer bir insanın gerçekten görmesi için teknolojiyi kullanmak mümkün olsaydı? Bu fikir aslında gelişen teknolojiler ile beraber gerçekliğe yaklaşıyor. Bu teknolojiler için hala erken olsa da, görme bozukluğu olan insanlar için bir sonraki büyük teknoloji dalgasının mevcut seçeneklerden daha da cazip olabileceğini göstermekte.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/cool-tech/amazing-assistive-technology-for-blind-users/
22
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
3
2
1
0