Araştırmacılar 'Enerji Verimliliği' Kavramını Değiştirecek Bir Süper İletken Keşfetti

33
4
0
0
0
Bugüne kadar normal bir iletken malzeme olarak bilinen grafenin, yapılan bir araştırma sonucu aslında bir süper iletken olduğu ortaya çıkarıldı. Bu süper iletkenlik, enerji verimliliğini üst noktalara çekebilir.

Science Advances dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, tek bir karbon atomu katmanından oluşan bir malzeme olan grafenin, bir zamanlar tahmin edilenden çok daha etkili bir iletken (süper iletken) olduğu belirtildi. Ohio Eyalet Üniversitesi'nde görev yapan araştırmacılar, grafeni normal bir enerji iletkeni olmaktan çıkarıp süper iletkene dönüştüren “sihirli bir açı” bulduklarını söylediler.

Herhangi bir metal, normal bir enerji iletkeni rolünde yer alıyor, ancak bir “süper iletken”, herhangi bir direnç olmadan elektriği iletebilen ve bu yüzden herhangi bir enerji kaybı yaşatmayan bir metaldir. Grafenin başlangıçta sadece normal bir iletken olduğu düşüncesi vardı ancak araştırmacılar mevcut tek katmana ikinci kat karbon atomu koydular. Ayrıca, bu atomları "sihirli açı" olarak adlandırdıkları şeye çevirerek 1 derece ve 1,2 derece olarak ölçtüler.

Araştırma ekibinde olan ve aynı zamanda yüksek lisans yapan Emilio Codecido, “Süper iletkenlik birçok sektörde adeta bir devrim yaratabilir. Elektrik iletim hatları, iletişim hatları, ulaşım ve trenler gibi alanlarda iletkenlik oldukça büyük öneme sahip. Bükülmüş iki tabakalı grafendeki süper iletkenlik, süper iletkenlik hakkında bize çok daha fazla şey öğretecek” açıklamasını yaptı.

Ohio State’te fizik profesörü ve makalenin başyazarı olan Jeanie Lau ise, “Grafen normal bir metal iletken olduğu için kendi başına enerji iletebiliyor, ancak grafenin daha çok yakın zamanda bir süper iletken olabileceğini öğrendik. Bu malzemenin gerçek dünyada çalışıp çalışmayacağını görmek için ise ek araştırmalar gerekiyor” dedi.

Kaynak : https://www.tweaktown.com/news/67906/new-superconductor-discovery-change-energy-efficiency-forever/index.html
33
4
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
33
4
0
0
0