Gümrükte Kalan Araçlar İçin Af Geldi

54
3
3
2
1
Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın ortak bir şekilde hazırladığı yönetmeliğin sonucunda gümrükte kalan arabaların belirli gereksinimleri karşılamalarının sonucunda araç sahiplerine teslim edilmesini belirten yönetmelik yürürlüğe girdi.

İthalat izni alınmayan ya da gümrük vergileri eksik ödenen araçlara el konulmasına ilişkin yeni bir düzenleme gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın ortak hazırladığı yönetmelikler, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, yurt dışında tescil edilmiş olması nedeniyle ithali izne tabi olan ancak bu durum beyan edilmeden ithal edildiği anlaşıldığı için Gümrük Kanunu'nun 235. maddesi uyarınca el konularak mülkiyeti kamuya geçirilmesi kararı verilen veya aynı maddeye ilişkin bir soruşturma kapsamında bulunan ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış olan araçlar ile kıymetinin eksik beyan edilmesi sonucu gümrük vergilerinin kısmen eksik ödenmesi nedeniyle Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca başlatılan bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında bulunan müsadere kararı verilmemiş ve henüz tasfiyesi tamamlanmamış olan araçların sahiplerine iadesiyle ilgili işlemler düzenlendi.

gümrük

Gümrük idareleri ve vergi dairelerinde yapılacak işlemlere yer verilen yönetmeliklere göre, 31 Aralık 2019 tarihinde mesai bitimine kadar ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunanlar düzenlemeden yararlanabilecek. Aracın gereklilikleri yerine getirmesi durumunda aracın ilk iktisabında ödenmesi gereken ÖTV'nin %25'inin ödenmesi sonucunda araç, sahibine iade edilecek.

Gümrük Kanunu gereğince el konulması muhtemel olan araçların gümrük idaresinin bilgisine girmeden kendiliğinden idareye bildirilmesi durumunda, başka bir deyişle işlem başlatılmadan önce bildirilmesi durumundaysa ÖTV'nin yalnızca %15'i talep edilecek.

Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye bakanlığı ve Adalet bakanlığı, yönetmenin uygulamasında karşılaşılabilecek sorunları giderme konusunda yetkili olacaklar. Yukarıda adı geçen üç bakanlık, sırasıyla gümrük idareleriyle ilgili tereddütler, vergi daireleriyle ilgili tereddütler ve adli konularla ilgili tereddütleri giderecek.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201908091039889161-gumrukte-kalan-araclar-icin-af-/
54
3
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
54
3
3
2
1