Güneş Enerjisi Sayesinde Karbondioksiti Biyoyakıta Dönüştüren Bakteriler

0
0
0
0
0
Hava kirliliğine karşı mücadelemize bakteriler de dahil oluyor.

İnsanoğlu olarak doğaya pek çok yönden zarar vermekteyiz ve bu zararların sonuçları bir şekilde dönüp dolaşıp yine bizden çıkmakta (bkz:depremler, seller, kuraklık vb). Söz konusu zararlar içinde en etkili olanlarından biri de araçların havaya saldıkları karbondioksit gazı (CO2).

Hava kirliliğine sebep olan bu gaz, küresel ısınma gibi son derece önemli bir tehlikeyi tetikleyen en önemli unsurlardan. Petrol temelli yakıtlar ile çalışan araçlar, yakıt tükettikçe doğaya karbondioksit salmakta. Peki bu durumun tam tersi olsaydı nasıl olurdu?

Washington Üniversitesi'ndeki bilim insanları, havadaki CO2'yi güneş ışınlarının yardımı ile methan ve hidrojen gazına dönüştüren bakteriler üretmeyi başardı. Bu işlem sayesinde havadaki CO2'yi emen bakteriler hem hava kirlilik oranının azalmasına yardımcı oluyor, hem de CO2'yi kullanılabilecek biyoyakıta dönüştürüyor.

Tabi şu an için bakterilerin CO2'den elde ettiği biyoyakıt çok yüksek oranlarda değil. Ancak araştırmacılar, önümüzdeki süreçte bakterileri ve yapabildiklerini daha da fazla geliştirmeyi planlıyor.

Araştırmacıların bir sonraki hedefi ise bakterilerin güneş enerjisinden elde ettiği verimi arttırarak metan verimini arttırmak ve farklı türde hidrokarbonlar ile yakıtlar üretebilmek.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0