Güneş'te Yeni Bir Leke Var, Tüm Elektronik Cihazlar Tehlike Altında

70
11
10
7
5
Araştırmacılar, Güneş yüzeyinde ortaya çıkan devasa bir lekenin dünyadaki elektronik cihazlara zarar verebileceği ve teknolojik kararmalara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Kozmik tahminciler, Güneş yüzeyinde büyük lekenin ortaya çıktığını ve Dünya’nın, Güneş’ten saçılan kozmik parçacıkların önünde kalacağını tespit ettiler. Bu durum, gerçekten de ciddi sorunlara neden olabilir.

Güneş lekeleri, yıldızımızın yüzeyi altında yaşanan manyetik değişmelerden kaynaklanıyor. Ancak bazen bu manyetizma bir baloncuk oluşturuyor ve etrafına güneş parlamaları saçıyor. Bu parlamalar da uzaya kozmik parçacıklar saçıyor.

Bu tarz güneş lekeleri aslında oldukça sık görülüyor ancak araştırmacılar, bu seferki lekeyi epeyce büyük olarak tanımlıyor. Space Weather adlı sitede, yeni güneş lekesinin Güneş’in doğu tarafında olduğu belirtildi. AR2738 adlı lekenin karanlık çekirdeği o kadar büyük ki Dünya’yı yutabilir. Bu leke, eski bir Güneş döngüsü olan döngü 24 ile ilişkilendiriliyor.

Güneş lekesinin etkilerini tam olarak Dünya’ya dönmeden önce kestirmek güç. Her ne kadar Dünya’nın manyetik alanı Güneş lekelerinden gelen radyasyonu engellese de uydu tabanlı iletişimi koruyacak kadar geniş değil. Bu nedenle de uydu temelli iletişim ve teknolojiler risk altında oluyor.

Ek olarak, güçlü parçacık hareketleri manyetosferde yüksek akıma neden olabilir ve normalden daha yüksek elektrik yüküne sebep olabilir. Bu da güç kaybına, elektrik transformatörlerinde arızalara ve güç istasyonlarının bozulmasına sebep olabilir.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1111480/space-weather-forecast-sunspot-solar-storm-warning
70
11
10
7
5
Emoji İle Tepki Ver
70
11
10
7
5