Güneş'ten 40 Milyar Kat Daha Ağır Olan Bir Kara Delik Keşfedildi

34
5
1
0
0
Bilim insanları, Holmberg 15A galaksisinin merkezinde bulunan bir kara delik keşfettiler. Yapılan ölçümlere göre bu kara delik, 40 milyar Güneş'i içine çekebilecek kadar büyük.

Dolaylı ölçüm yolları ile boyutu saptanan Holmberg 15A galaksisinin merkezinde bulunan kara deliğin 40 milyar Güneş'i yutabilecek kadar büyük olduğu belirtildi. Bu kara deliğin Dünya'dan yaklaşık 700 milyon ışık yılı uzakta olduğu ve şimdiye kadar keşfedilen en büyük kara deliklerden biri olduğu açıklandı.

Bu kara deliğin keşfinin bilim dünyası için önemi oldukça büyük, zira Astrophysical dergisindeki bir yazıya göre, bunun dolaylı ölçüm teknikleriyle boyutu saptanan ilk kara delik olduğu anlaşıldı.

kara delik

Holmberg 15A galaksisinin, "galaksi dinamiğine" dayandırılarak yapılan araştırmalarda kara deliğin kütle cinsinden Güneş'ten 310 milyon kat daha daha büyük olduğu da edinilen bilgiler arasında. Ayrıca bu yeni keşfedilen kara deliğin Güneş sistemimizdeki tüm uyduları içine çekebilecek kadar büyük olduğu da açıklandı.

Holmberg 15A galaksisindeki kara delik çok büyük gözükse de en büyük kara delik değil. Şimdilik keşfedilen kara delikler arasındaki en büyük olanı TON 618 galaksisinde bulunan Güneş'in kütlesinin 66 milyar katı olan bir kara delik.

İki enerjisi tükenen galaksinin çarpışmasıyla oluştuğu düşünülen kara deliğin tam olarak nasıl oluştuğunu anlamak için bilim adamları nefes kesici kara deliği incelemeye başladılar. Bilim adamları şimdilik ayrıntılı bir modelleme yaparak sonuçları gözlemleriyle karşılaştırmayı planlıyorlar. Ayrıca bu, böyle bir birleşme sürecinin ne sıklıkla gerçekleştiğini de ortaya çıkartacak.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/an-absolutely-gargantuan-black-hole-has-been-found-as-massive-as-40-billion-suns
34
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
34
5
1
0
0