Güney Afrika Yakınlarında Atmosfere Çarparak Parçalanan Asteroit (Video)

49
2
2
2
2
Geçtiğimiz günlerde Güney Afrika üzerinde Ottosdal isimli bölgede görüntülenen asteroit, NASA'nın yaptığı açıklamaya göre çarpışma yörüngesine girmeden önce tespit edilememiş.

Aslında asteroitler ile ilgili bilgimiz oldukça fazla ve hemen hepsini dünyamıza yaklaşmadan çok önce tespit edebiliyoruz. Ancak bazı istisnalar da oluyor. 2013 senesinde Rusya'da bir bölgeye düşen ve pek çok binanın pencerelerini patlatacak güçte olan meteor olayından sonra, bu konuda zaman zaman hazırlıksız yakalanma ihtimalimiz olduğunu da öğrenmiştik.

Her ne kadar asteroit atmosferde yanarak parçalansa da eğer boyu çok büyükse, meteor parçalarının yeryüzüne düşmesi zarara sebep olabiliyor. Neyse ki bu kez böyle bir durumla karşılaşılmadı. 2 Haziran günü, atmosfere girmeden yalnızca birkaç saat önce tespit edilebilen asteroitin boyunun 2 metre olduğu da verilen bilgiler arasında.

2018 LA olarak adlandırılan bu astroit, Arizona'daki Catalina Sky Survey tarafından tespit edildi. Düşeceği bölge ile ilgili olarak kısıtlı bir zamanda belirlenen konum ise Hint Okyanusu'nda Güney Afrika ile Papua Yeni Gine arasında bir yer olarak tanımlanmıştı. Tahminler doğru çıktı ve asteroitin atmosfere giriş anı Güney Afrika'da bir video kaydına da yansıdı. Asteroit, videoda yeryüzüne düşmüş gibi görünse de aslında parçalandı ve gözden kayboldu, herhangi birr zarar ise tespit edilmedi.

Tabii ki bu durum akıllara 'daha büyük ve tehlikeli bir asteroiti de fark edememe ihtimalimiz var mı?' sorusunu getiriyor. NASA Genel Merkezi'nde Gezegen Savunma Subayı olan Lindley Johnson ise bu konu ile ilgili '2018 LA, tespit etmek için görevlendirildiğimiz asteroitlerden çok daha ufaktı' diyor. Yani NASA'ya göre asteroitin tespit edilememesinin sebebi oldukça ufak olması. Büyük, tehlikeli bir asteroitin tespit edilememesi gibi bir durum söz konusu değil.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/asteroid-earth-atmosphere-spotted-hours-before-impact-space-rock-2018-la/
49
2
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
49
2
2
2
2