Intel Resmen Kabul Etti: AMD’ye Karşı Savaşı Kaybettik

Katıldığı bir konferansta sektörle ilgili bazı açıklamalarda bulunan Intel Teknoloji Grubu Genel Müdürü Jason Grebe, özellikle son altı ila on iki ay aralığında hem uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar hem de masaüstü bilgisayar sektöründeki pazar paylarının çok ciddi anlamda düştüğünü açıkladı. Grebe'in bu açıklaması, AMD'ye karşı verilen savaşın kaybedildiğinin itirafı olarak yorumlandı.

Dizüstü veya masaüstü fark etmeksizin bilgisayarlarımızın en temel parçalarından bir tanesi işlemci. Geçtiğimiz yıllara kadar, işlemci sektörünün parlayan yıldızı Intel'di. Intel, özellikle "Core i" serisi işlemcilerle çok iyi bir çıkış yakalamış ve yanına kimseyi yaklaştırmamıştı.

Ancak AMD, sessiz sedasız bu sektörün her zaman içerisindeydi. Şirket, 1996 ev tipi bilgisayarlar için geliştirdiği ilk işlemcisi "K5"i piyasaya sürmüştü ancak teknolojik koşulların hızla değişkenlik göstermesi, AMD'nin Intel'e karşı koyamamasına neden olmuştu. Ta ki Ryzen serisine kadar. Şirket, Ryzen serisiyle başlayan çıkışını hız kesmeden sürdürdü ve nihayet, Intel'i teslim olmaya mahkum etti.

Intel'in Teknoloji Grubu Genel Müdürü Jason Grebe, katıldığı bir konferans sırasında özellikle son 6 ila 12 ay aralığında hem bütçe dostu dizüstü hem de masaüstü bilgisayar işlemci pazar payı konusunda geri kaldıklarını ancak ilerleyen dönemlerde olaya biraz daha agresif bir şekilde yaklaşacaklarını açıkladı. Grebe'in bu açıklamaları, AMD'ye karşı olan savaşın kaybedildiğini doğrudan ortaya koymuyor ancak dolaylı yoldan itiraf ediyor. 

Yayımlanan son raporlara göre AMD, hem yeni nesil Ryzen 3000 serisi işlemcilerinde hem de uygun fiyatlı dizüstü bilgisayar konusunda büyük bir başarı göstermiş durumda. Anlaşılan o ki AMD'nin son dönemlerde yakaladığı başarı, teknoloji devi Intel'i iyiden iyiye köşeye sıkıştırmış durumda. 

Grabe'in açıklamalarında yer alan "agresif yaklaşım"ın ne olduğu henüz bilinmiyor ancak Intel, ilerleyen dönemlerde hem performans hem de fiyat konusunda AMD'yle daha sıkı bir rekabet içerisine girebilir. Aslına bakacak olursak bu rekabet çoktan başlamış durumda. Bunun nedeniyse Intel'in geçtiğimiz aylarda işlemci fiyatlarında indirim yapacağını duyurmuş olması.

İki teknoloji şirketi arasındaki rekabetin sonunun nereye varacağı henüz bilinmiyor ancak Intel, AMD'ye kaptırdığı müşterilerini yeniden kazanmak için elinden gelen her şeyi yapacak gibi görünüyor. Bu çekişmeli rekabette en karlı tarafınsa tüketiciler olduğunu söyleyebiliriz.