Hawaii’de Bir Lav Bombası Tekneye İsabet Etti: Çok Sayıda Yaralı Var

29
5
2
2
1
Haftalardır volkanik felaketlerle altı üstüne gelen Hawaii’de devam eden patlamalardan birisi, az kalsın katliam gibi bir olaya neden oluyordu. Denizde seyir halindeki bir tekneye lav bombası isabet etti, iki düzineye yakın insan yaralandı.

Hawaii’deki Kilauea Yanardağı’nın neden olduğu, haftalardır süregelen felaketin nasıl göründüğünü daha önce de sizlere aktarmıştık. Bugüne kadar can kaybının yaşanmadığı ada bölgesinde, bir teknede can pazarı yaşandı. Basketbol topu büyüklüğündeki erimiş kayadan oluşan lav bombası, seyir halindeki bir tekneye isabet etti. Tekne o sırada yanardağın aktif bölgesinde yakın bir konumdaydı. 

Hawaii’de devam eden patlamalar, bölgedeki hayatı ciddi şekilde etkiliyor. Geçtiğimiz ay kasabaların boşaltıldığı büyük adada lav nehri yatakları oluşmuş durumda. Yeryüzünün ince kabuğu bu bölgede o kadar zayıflamış durumda ki, Hawaii adeta bir lav denizine gömülüyor. 23 kişinin yaralandığı teknedeki can pazarına neden olan patlamaların sayısı da azalmıyor. 

Patlama sırasında bir başka teknedeki turist tarafından çekilen görüntüler şöyle: 

()

Patlamanın ardından kıyıya çekilen teknenin son durumu da böyle:

Patlamayla etrafa saçılan ve hayati tehlike arz eden tek şey basketbol topu büyüklüğünde olan olan kızgın lav bombası değil. En az onun kadar sıcak ve şiddetli çok sayıda cürüfün de tekneye isabet ettiği görülüyor. Uzmanlar, 23 kişinin sağlık durumunun iyi olduğunu ve yanıklarla ya da sıyrıklarla kurtulduklarını aktardılar. 

Sıcak lav akıntıları deniz suyu ile buluştuğunda, su buharının basıncı dolayısıyla patlamalar meydana gelebiliyor. Teknedeki olaya neden olan patlama da aynı şekilde meydana gelen bir patlamaydı, ancak bugüne kadar görülenlerden daha şiddetliydi. Bölgedeki tursitler uzmanların uyarılarını dinlemeyerek, lav nehirlerinin okyanusla buluştuğu noktaları ziyaret etmek istiyorlar.

Kaynak : https://gizmodo.com/nearly-two-dozen-people-injured-after-lava-bomb-hits-ha-1827639279
29
5
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
29
5
2
2
1