Hayabusa2, Ryugu'yu Keşfedecek Son Araştırma Aracını da Asteroide Yolladı

4
2
1
1
0
Japonya’nın uzay ajansı JAXA’nın Hayabusa2 uzay aracı, Ryugu asteroidini keşfetmek için son araştırma aracı olan Minverva-II2’yi serbest bıraktı.

Salı günü Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracıyla fırlatılan küçük Minerva-II2 araştırma aracı, Ryugu asteroidine doğru ilerliyor. Bu, başarılı görevin son aşaması ve uzay aracının Dünya’ya dönmesinden önce yapılacaklar listesinde bulunan son madde. Japon Uzay Keşif Ajansı’na (JAXA) göre Hayabusa2, Minerva-II2 sondaj aracını 3 Ekim’de Ryugu’nun yüzeyinden yaklaşık 1 kilometrelik bir yükseklikten serbest bıraktı.

Haziran 2018’de Hayabusa2, Dünya’dan 280 milyon km uzaklıkta olan 1 km genişliğindeki Ryugu’ya ulaşmıştı. Uzay aracı, bu haftaki görevden önce birkaç robotik araştırma aracıyla asteroidin fotoğraflarını çekmiş ve iki iniş gerçekleştirmişti. Aracın, Ryugu'nun altından ve üstünden toprak ve taş örnekleri toplamış olduğu umut ediliyor.

Son araştırma aracı: Minerva-II2

Minerva-II2

Minerva-II2, uzay aracından ayrıldıktan sonra saniyede 13 ile 17 santimetrelik bir yol kat ediyor. Dolayısıyla aracın, asteroidin yüzeyine ulaşması birkaç gün sürecek. Minerva-II2 görevinin öncelikli bilimsel amacı, Ryugu’nun zayıf yer çekimsel alanının daha iyi karakterize etmek ve çalışmak. 

Şu an gerçekleştirilen görev, Hayabusa2’nin Minerva-II1A ve Minverva-II1B araştırma araçlarıyla 22 Eylül 2019’da yaptığı görevlerden daha farklı. Bu iki araç, 50 metrelik bir yükseklikten bırakılmış ve yüzeye ulaştığında oldukça dikkat çeken fotoğraflar paylaşmıştı.

Hayabusa2, Minerva-II2’yi bıraktıktan sonra 8 ile 10 km’lik bir irtifaya aracı gözlemlemeye devam edeceği bir noktaya çekilecek. Gerçekleştirilen bu görev, 8 Ekim’de son bulacak ve Hayabusa2’nin son görevi olacak.

Kaynak : https://gizmodo.com/hayabusa2-spacecraft-releases-its-final-probe-for-explo-1838772856
4
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
4
2
1
1
0