Bu Fotoğrafa Bakınca Hayvan mı Görüyorsunuz Yoksa İnsan Yapımı Bir Ürün mü?

92
23
14
12
11
Günümüzde sanayileşmiş ülkelerde yaşamak, doğallığa olan algımızı azaltıyor. Araştırmalar, insan yapımı ürünlere karşı oluşan algının, hayvanlardan daha farkedilebilir olduğunu ortaya koydu.

İnsanlar artık daha fazla üretmeye ve ortaya çıkan yeniliklere daha fazla adapte olmaya başladı. Yaşam koşullarının farklılaşması, özellikle otomobil ve mobilya gibi insan yapımı ürünlere olan algıyı artırdı. Bilim insanları tam olarak bu değişimi araştırdı ve insan yapımı ürünlerin fotoğraflarını, hayvan fotoğraflarıyla birleştirerek 20 gönüllüye ne gördüklerini sordu.

Araştırmacılar yapay ortamların insanların algılarını değiştirip değiştiremeyeceğini bulmak için yüzlerce hayvanın ve bisiklet, dizüstü bilgisayar veya bank gibi nesnelerin fotoğraflarını topladı. Ardından hayvanların ve ürünlerin fotoğraflarını üst üste bindirerek yeni görseller oluşturdular.

insan yapımı ürünler ve hayvanlar

Hepsi şehir hayatı yaşayan katılımcılar, büyük ölçüde insan yapımı ürünleri fark ederken, hayvanları arka planda daha soluk gördü. Gönüllüler, bir ekranda yanıp sönen görselleri izleyerek her birini "küçük bir hayvan", "büyük bir hayvan", "küçük bir insan yapımı ürün" veya "büyük bir insan yapımı ürün" olarak kategorize ettiler. Genel olarak, büyük olan insan yapımı ürünlere karşı açık bir önyargı gözlemlendi. Araştırmacılar, katılımcıların tespitlerinden yararlanarak, birleştirilmiş görsellerdeki fotoğrafları görmeleri için ne kadar fark edilebilir yerleştirmeleri gerektiğini ölçtü.

hayvanlar ve insan yapımı ürünler

Araştırma sonuçları, insanların algılarının çevreleri tarafından değiştirildiğini gösteriyor. İnsanlar genellikle yeni bilgileri işlemek için geçmiş deneyimlerden yardım alıyorlar (bir bahçe hortumunu yılan olarak algılamak gibi). Ancak günümüzde doğal nesneleri daha az gördüğümüz sanayileşmiş ülkelerde yaşamak dünyayı görme şeklimizi değiştiriyor.

Kaynak : https://www.sciencemag.org/news/2019/11/what-do-you-see-when-you-look-these-photos-animals-or-humanmade-objects
92
23
14
12
11
Emoji İle Tepki Ver
92
23
14
12
11