Warner Bros.'tan "HBO Max Türkiye'ye Geliyor" Haberleri Hakkında Açıklama (Hayallerimiz Suya Düştü)

83
26
16
10
4
RTÜK'ten yayın lisansı alan HBO Max, heyecan yaratan bu gelişmenin ardından bugün Türkiye'de yayına başlayacağı haberlerine ilişkin açıklamada bulundu. Warner Bros. Discovery'nin Türkiye iletişim ajansı, HBO Max'in Türkiye'de yayına başlamayacağını belirtti.

Son birkaç yılda milyonlarca abone kazanan HBO Max’in bu yılın başlarında ülkemize geleceği neredeyse kesinleşmişti. İlk Türk yapımı dizisinin kadrosu bile ortaya çıkan platform, daha sonraları ise ani bir kararla ülkemizdeki tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu.

Geçtiğimiz aylarda ise ortaya atılan bir iddiaya göre HBO Max, ülkemizde tamamen çekilmişti. Ancak geçtiğimiz gün RTÜK, HBO Max'e onay vermiş, RTÜK Başkanı'ndan da platformun yayına başlayacağına dair açıklama gelmişti. Bu haberler her ne kadar herkesi sevindirse de bugün HBO Max'ten Türkiye'de hizmete başlayacağı haberlerini yalanlayan bir açıklama geldi.

HBO Max'in tarafımıza sunduğu açıklama:

"Basında çıkan son haberlerin aksine, Warner Bros. Discovery olarak HBO Max'i Türkiye’de yayına almak gibi bir planımız yoktur. Daha önce de belirtildiği gibi, Warner Bros. Discovery, 2023 yılında HBO Max ve Discovery Plus servislerini birleştirme kararı aldı. Warner Bros. Discovery’nin sunacağı bu yeni hizmet, 2024'ten itibaren Avrupa'da kullanıma sunulacak ve ilk olarak HBO Max'in hali hazırda mevcut olduğu pazarlarda yayına başlayacaktır."

Peki neden böyle bir yanlış anlaşılma yaşandı?

Warner Bros. Discovery'nin Türkiye iletişim ajansı ile iletişime geçtik ve konu hakkında bilgi edindik. Buna göre HBO Max, RTÜK'e lisans başvurusunu çok önceden yapmış, onay alınana kadarsa Türkiye'ye giriş planlarını iptal etmişti. Fakat Türkiye'ye gelmeme kararı alındığında lisans süreci tamamlanmadığından RTÜK onayı, firma Türkiye planlarını iptal ettikten çok sonra gelmiş oldu.

Özetlemek gerekirse; HBO Max artık Türkiye'de yayınlara başlamak üzere bir RTÜK lisansına sahip. Dolayısı ile Türkiye'ye gelmesi için önünde yasal herhangi bir engel bulunmuyor. Bununla birlikte firma, mevcut planları çerçevesinde Türkiye'de yayına başlamayı düşünmüyor.

Neler yaşanmıştı?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), HBO Max’in yakın zamanda yaptığı lisans başvurusunu incelemiş ve ABD’li yayın platformuna 10 yıllık yayın lisansı vermişti. Bu sayede platformun ülkemize gelmesinin önünde kağıt üstünde hiçbir engel kalmamıştı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de açıklama yapmıştı:

"Ülkemizin yasalarına uyan,toplumsal değerlerimize saygı gösteren her kuruluşa desteğimiz dün olduğu gibi bugün de devam ediyor. Global bir marka olan HBO Max isimli internet yayın platformunun ülkemizde yayın hakkı için yaptığı lisans başvurusu onaylanmıştır. Lisansı hayırlı olsun"

83
26
16
10
4
Emoji İle Tepki Ver
83
26
16
10
4