Kapitalizmin Öz Evladı: Henüz 16 Yaşında 2020'yi 1,7 Milyon Dolar Gelirle Kapattı

57
22
14
12
2
Max Hayden adlı henüz 16 yaşındaki bir lise öğrencisi, COVID-19 döneminde ticarete atılıp 2020 yılını 1,7 milyon dolar gelirle kapattı. Daha önce pek çok ticari girişimde bulunan Hayden, pandemiyi fırsata çeviren girişimcilerin başında geliyor diyebiliriz.

COVID-19, tüm dünyayı etkisi altına alarak alışık olduğumuz düzeni adeta alt üst etti ve her kriz döneminde olduğu gibi bu krizi de fırsata çevirenler ortaya çıkıp servet değerinde kazançlar elde etmeyi başardılar. Henüz 16 yaşında olmasına rağmen 2020 yılını 1,7 milyon dolar gelirle kapatan Max Hayden, deyim yerindeyse krizi fırsata çevirmenin kitabını yazmış durumda.

COVID-19 nedeniyle insanların yavaş yavaş evlere kapanmaya başlamasıyla Mart 2020'de söz konusu ticari atılımını başlatan Hayden, pandemi nedeniyle üretimi aksayan ancak talebin arttığı ürünleri satarak milyon dolarlık bir ticaret oluşturduğu hikayesini Wall Street Journal'a anlattı.

max hayden

Hayden'ın başarısının altında yatan en önemli etmen, trendleri yakından takip ediyor ve hızlıca aksiyon alıyor olması. Spor salonları ve kuaförlerin kapanmasıyla birlikte buradaki potansiyeli gören Hayden, işe evde egzersiz malzemelerinden dambıl gibi ağırlıklar ve traş makineleri satarak başladı. Devamında bahçe tipi şişme havuzlardan yine bahçe tipi ısıtıcılara kadar ürün yelpazesini genişleten Hayden, evlerindeki iki araçlık garajın satılmayı bekleyen ürünlerle dolup taşması sonucunda bir depo kiralamak zorunda kaldı.

Bildiğiniz gibi tüm dünyanın evlere kapanmasıyla birlikte oyun konsolu stoğu hızla erişimiş ve PlayStation, Xbox gibi oyun konsollarına talep inanılmaz bir şekilde artmıştı. Hayden bu durumdan da faydalanmayı bildi ve resmi satış fiyatı 500 dolar olan PlayStation 5'lerden mümkün olduğunca fazla ön sipariş verip bunları Amazon gibi pazar yerlerinde 1.100 doları bulan fiyatlardan satışa sundu. Doğal olarak da ürünlerden yüzde 100'ün üzerinde kar elde etmiş oldu.

kapitalizmin öz evladı

2020 yılı sona erdiğinde Hayden, 1,7 milyon dolar gelir ve 110 bin dolar kar elde etmeyi başarmıştı. Üstelik Hayden, 2021 yılında da özellikle oyun konsollarında tedarik sorunlarının devam edeceğini ve daha büyük bir gelir elde edebileceğini öngörüyor. Hayden, ürünleri tükenmeden uygun fiyata alıp sonradan fahiş fiyatlara satmasıyla ilgili olarak "Bazıları buna perakende arbitraj diyor. Okul için bu konuda bir ödev yazdım" ifadelerini kullanıyor.

Aslına bakacak olursak Hayden'ın ticari hevesi ve potansiyeli, çok önceden kendini göstermişti. Daha küçük bir çocukken Hayden, Amazon üzerinden Çin'deki bir satıcıdan çok sayıda oyuncak satın alıp onları eBay üzerinden satmaya çalışmıştı. Ancak siparişlerin gecikmesi nedeniyle bu ticari girişim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

fırsatçı ticari zeka

Ayrıca bir mimar olan babasının bir müşterisi, içinde koli koli kitap bulunan bir ev satın aldığında babası, bu kitapları atmak yerin Hayden'a internetten satmasını tavsiye etmişti. Ayrıca stres çarkının fenomen haline geldiği dönemde Çin'den tanesi birkaç cente stres çarkları satın alan Hayden, bu çarkları tanesi 8 dolardan satarak bir başka ticari başarı daha elde etmişti.

Tüm ticari faatliyetlerini MH Book Store adlı şirket üzerinden tamamen yasal bir şekilde yürüten Hayden, yaklaşık 4 yıldır ailesinden maddi destek almadığını belirtiyor. Hayden'ın halihazırda iki çalışanı ve altı farklı ikinci el ürün satıcısı ile paylaştığı bir deposu bulunuyor. Anne Hayden ise oğlu ile ilgili olarak "Para kazandığına seviniyorum ama liseyi de bitirmek zorunda" ifadelerini kullanıyor. 

Kaynak : https://www.wsj.com/articles/sixteen-years-old-1-7-million-in-revenue-max-hits-it-big-as-a-pandemic-reseller-11623248291?mod=e2tw
57
22
14
12
2
Emoji İle Tepki Ver
57
22
14
12
2