2018 Dünya Kupası Özel Topunun Arkasında Yatan Bilim

39
17
8
7
7
Bilindiği üzere her Dünya Kupası'nda kullanılan toplar, yalnızca o turnuvaya özel olarak üretiliyor. Peki bu seneki topun özelliği ne?

Adidas, her Dünya Kupası'nda olduğu gibi bu sene de turnuvanın resmi futbol topunun üretimini yaptı. Bilindiği üzere Adidas, her turnuvada topları farklı dizaynlarla üretiyor; bu durumlar da her top türünün kendine özel farklılıklara sahip olmasına yol açıyor. Dünyadaki en popüler spor türünün, en popüler etkinliğinde, oyunun en önemli ekipmanının sürekli olarak değiştiriliyor olması, aslına bakılırsa bir hayli ilginç bir fenomen.

Bu seneki turnuvanın topunun resmi adı "Telstar 18". Siyah beyaz dizaynlı, 6 panelden oluşan ve Rus kent manzaralarından esinlenilerek üretilen bu top, 1970 Dünya Kupası'nda kullanılan "Telstar" adlı topun son düzey teknolojiye sahip versiyonu olarak anılıyor ve o topa bir nevi selam çakıyor.

Peki diğer toplara kıyasla nerede konumlanıyor? Bunu anlamak için bilim insanları topu, her tarafına sensörler yerleştirilmiş bir rüzgar tüneline sokmuş. Burada amaç, top üzerine etki eden kuvvetlerin yarattığı etkiyi ölçmekmiş.

Verilere göre top, 2014 Dünya Kupası topuna yakın özelliklere sahip. Önemli olan farksa, uzun mesafeli vuruşlar esnasında topun yüzde 10 miktarında daha az ileriye gidecek olması.

Havadan kısa mesafeli paslarda Telstar 18'in, 2014 turnuvasındaki topa kıyasla daha hızlı olması bekleniyor. Son olaraksa büyük tartışmalar yaratan 2010'daki turnuvanın topuna kıyasla havada çok daha tutarlı şekilde ilerlemesi öngörülüyor.

Kaynak : https://www.npr.org/2018/06/20/620053144/the-science-behind-the-world-cup-ball
39
17
8
7
7
Emoji İle Tepki Ver
39
17
8
7
7