Herhangi Bir Telefonun Rahatlıkla Dinlenmesini Sağlayan Yazılım: Pegasus

0
0
0
0
0
Herhangi Bir Telefonun Rahatlıkla Dinlenmesini Sağlayan Yazılım: Pegasus
İsrail merkezli siber casusluk şirketi NSO Group’un geliştirdiği Pegasus isimli casus yazılımının, dünyadaki herhangi bir telefonun rahatlıkla dinlenmesini sağladığı ortaya çıktı.

Siber güvenlik uzmanları, İsrail merkezli casusluk şirketi NSO Group’un ürünü olan Pegasus adlı casus yazılımıyla BAE’den (Birleşik Arap Emirlikleri) bir aktivistin telefonuna erişildiğini, aynı yazılımın Meksika’da hükumeti eleştiren bir gazetecinin telefonunun dinlenmesi için kullanıldığını ortaya çıkardı. NSA Group ise bu yazılımı teröristlerin bulunması için geliştirdiğini, şirketlerinin misyonunun ‘Dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek’ olduğunu belirtti. Yine de bu durum telefonlarımızın iznimizin olmadan dinlenebildiğini ve özel hayat mahremiyetinin tehlike içinde bulunduğunu gösteriyor.

Şirket, ürünün satışı için oluşturduğu etik kurulu ile bazı toplantılar düzenleyerek bu yetkinin hangi müşterilere satılacağı konusunda bir karar alıyor. Bu kararlar alınırken Dünya Bankası’nın insan hakları sıralaması da göz önünde bulunduruluyor. 

Pegasus casus yazılımı yalnızca devletlere satılıyor. 10 farklı kişinin telefonun dinlenmesini sağlayan bu yazılımı satın almak isteyen devletler, hangi amaçla kullanacaklarına dair bir açıklama yapmak zorundalar. Fakat şirket, ürünün satışı konusunda oldukça titiz davranıyor. Hangi devlet istiyor olursa olsun gerçekten bu yazılıma ihtiyaç duyup duymadıklarını yaptıkları bir ön görüşme ile sonuçlandıran NSO Group, satışı alınan karar sonrasında gerçekleştiriyor.

Pegasus’un maliyeti ise oldukça yüksek. Devletler, yazılımı satın alabilmek için önce 500 bin dolar kurulum, ardından da 650 bin dolar kullanım ücreti ödemek zorundalar. 

Kaynak : https://www.dunyahalleri.com/devletler-istedigi-telefonu-dinleyebiliyor/
0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0