Hindistan Ay'a Ulaşacak Dördüncü Ülke Olamadı, Ay Aracıyla İletişimini Kaybetti

66
14
4
2
0
Ay’a iniş yapan dördüncü ülke olmayı amaçlayan Hindistan, tarihi görevin son anlarında büyük bir talihsizlik yaşadı. Hindistan’ın uzay aracı Vikram ile iletişim, uydu yüzeyine çok kısa bir süre kala kaybedildi.

Gezegenimizin uydusu olan Ay’a uzay yarışının ilk başladığı dönemde iniş yaptıktan sonra bir daha kimse ilgilenmemişti. Şimdi ise uydu adeta tekrar kıymete bindi. ABD Başkanı Donald Trump tekrar Ay’a gidilmesini isterken Çin de kendi araçlarını göndermişti. 

Ay’a yumuşak iniş yapan dördüncü ülke olmak için ise diğer ülkelerin çalışmaları devam ediyor. İsrail’in kutu uydusu çakıldığı için o başarısız bir proje oldu. Hindistan ise kendinden oldukça emindi. Güneydoğu Asya ülkesi, Ay’ın güney kutbuna bir araç indirmeyi başaran ilk ülke olmayı amaçlıyordu. 

Hindistan’ın uzay görev merkezi olan Hint Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO), bu amaçla Chadrayaan-2 adlı aracı göndermişti. Ülkenin başbakanı Narendra Modi, Satish Dhawan Uzay Merkezi’ne Vikram adlı modülün inişini izlemeye geldi. 

hindistan uzay merkezi

Daha sonra yapılan açıklamalarda, Vikram iniş cihazının 2,1 kilometreye kadar planlanan ve öngörülen şekilde hareket ettiği, daha sonra ise araçla yer istasyonu arasındaki bağlantının kaybolduğu açıklandı. Hindistanlı yetkililer şu anda araçtan gelen verileri inceliyor. 

Başbakan Modi ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Cesur olun. Başardığımız şey küçük bir şey değil. Hepinize en iyi dileklerimi sunuyorum” dedi. 

Sivan ISRO’nun ne zaman Vikram hakkında kesin bir bilgi vereceğini açıklamadı. Son manevradan gelen bilgilere göre araç en son Ay yüzeyine 330 metre kala bilgi gönderdi. Araç son haber alındığında rotasından 600 metre sapmış durumdaydı. 

Modi, Twitter’da yaptığı açıklamda “Hindistan, bilim insanlarıyla gurur duyuyor! Yapabileceklerinin en iyisini yaptılar ve her zaman Hindistan’ı gururlandırdılar. Bu anlar cesur olmamızı gerektiriyor ve cesur olacağız!” dedi. Umutlarını koruyacaklarını ve uzay programları üzerinde çok çalışmaya devam edeceklerini de söyledi. 

vikram yörünge verisi

Chandrayaan-2 aracı üç parçadan oluşuyor. Bir yörünge aracı, Vikram adlı yüzey iniş aracı ve Pragyan adlı bir yüzey aracından oluşan Chandrayaan-2, 22 Temmuz’da Geosynchronous Uydu Fırlatma Aracı Model III roketi ile Ay’a gönderilmişti. Aracın yolculuğu 7 hafta sürmüş ve iniş modülü 2 Eylül’de araçtan ayrılmıştı. 

Araç, 14 gün boyunca Ay yüzeyinde çeşitli araştırmalar yapmasını sağlayacak bilimsel enstrümanlar ile donatılmıştı. Araçların, Ay’ın gecesinde devre dışı kalması bekleniyordu. 

İniş araçlarının yaşadığı soruna rağmen Chadrayaan-2, 1 yıl boyunca Ay’ı incelemeye devam edecek. Araçta X-ışını spektometresi, Güneş X-ışını monitörü, Çift frekanslı sentetik radar, atmosferik yapı keşif aracı ve uydu iyonosferini inceleyecek radyo araçlar bulunuyor. 

2008 yılında ilk araç olan Chadrayaan-1, on ay boyunca aktif olarak görev yapmıştı. O arada da Ay’a çakılmıştı. Hindistan, 3. görevi 2024 yılında gerçekleştirecek. 

Kaynak : https://www.livescience.com/india-loses-contact-lunar-lander.html
66
14
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
66
14
4
2
0