Hindistan, Her Yılı 19.5 Dünya Günü Süren İnanılmaz Bir Gezegen Keşfetti!

65
11
7
2
2
Hindistanlı uzay araştırmacıları, Güneş’e benzeyen bir yıldızın yörüngesindeki turunu 19.5 dünya gününde tamamlayan Satürn benzeri bir gezegen keşfettiler. Aramızdaki mesafe tam 600 ışık yılı ve gezegen Dünya’dan tam 27 kat daha büyük.

Teknoloji geliştikçe uzay araştırmalarının da niteliği artıyor. Günden güne daha çok ülkenin astronomi araştırmalarına ev sahipliği yapması güzel bir gelişme. Son yıllarda uzay çalışmaları konusunda ciddi yatırımlar yapan Hindistan, bu ülkelerin başında geliyor. 

Dünyamızdan yaklaşık 600 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızı mercek altına alan Hintli bilim insanları, bir yıldızın etrafındaki turunu 19.5 dünya gününde tamamlayan bir gezegeni keşfettiler.  

K2-236b olarak adlandırılan bu gezegen, Dünya’dan yaklaşık 27 kat daha büyük:

Aslında aynı yönde tam 3786 farklı gezegenin varlığı bu yıl içerisinde doğrulandı. Bu listenin büyük çoğunluğu NASA tarafından açıklanmıştı. Ayrıca Kepler UZay Teleskobu gibi gelişmiş donanımlar kullanılıyordu. Söz konusu K2-236b gezegeni de daha önce Kepler’in şüphelendiği cisimler listesine girmişti. Onun bir gezegen olduğunu keşfedenler ise NASA’dan kat ve kat daha düşük imkanlara sahip olan Hintli bilim insanları oldu. 

Hindistan'ın Abu Dağı'ndaki PRL Gurushikar Gözlemevi'nde, gezegenin ana yıldızı olan EPIC 211945201 yıldızından gelen ışık değişiklikleri incelendi. Yıldızın kütlesini doğru şekilde tespit etmek için araştırmacılar 1.5 yıllarını harcadılar. Keşfedilen gezegenin tıpkı Güneş Sistemi’nin bir üyesi olan Satürn gibi halkalara sahip olduğu açıklandı.

Hint Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO), son yıllarda yerli bilim insanlarına büyük avantajlar sağladı. Ayrıca ülkeden uydu fırlatılması için yeni projeler başlattı ve Mars yüzeyinde sondaj çalışmaları için görevler planladı. 

Bilim ve uzay söz konusu olduğunda elbette araştırmaları ve keşifleri yapanların kimliği önem arz etmiyor, ancak ABD tekelinden kurtulan uzay çalışmaları artık gezegenin hemen hemen her kıtasında güçlü bir temsilciye sahip. Umarız ki Türkiye de bu ülkeler arasına dahil olmayı başarır.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/india-discovers-amazing-planet-year-lasts-19-5-days-600-lightyears
65
11
7
2
2
Emoji İle Tepki Ver
65
11
7
2
2