Hollanda, Geri Dönüştürülmüş Plastik Atıklardan Yol Yapmaya Başladı

46
10
3
2
1
Hollanda'da bir belediye, plastık atıkları geri dönüştürerek bisiklet yolu yapımında kullanmaya başlamış.

Dünyada bir ilk olduğu söylenen projede, Zwolle kentinde bisiklet yolları geri dönüştürülmüş plastikten üretilecek. 'PlasticRoad' adı verilen projenin Eylül ayında tamamlanması bekleniyor. Belirlenen güzergahdaki yolun tamamlanmasının ardından ise sene sonunda başka bir bölgede de benzer bir yol çalışması yapılacak.

Şimdilik bir nevi test aşaması olarak görülen plastik yolun ilk 30 metresi tamamlanıp gerekli testler yapıldıktan sonra bazı geliştirmelerinde yapılacağı söyleniyor. Belediye'ye göre geri dönüştürülmüş plastikten yapılan yolun çevreye uyumu ve dayanıklılık konusundaki testleri oldukça başarılı geçmiş, ancak yine de bazı düzenlemeler yapılması gerektiği düşünülüyor.

PlasticRoad projesi, inşaat şirketi KWS ile boru imalatçısı Wavin tarafından gerçekleştiriliyor ve Hollanda'da belediyeler yenilikçi ve sürdürülebilir projeler konusunda girişimcilere destek oluyor. Zwolle Belediyesi'ne göre ise proje hem çevrenin korunması için hem de sürdürülebilir ekonomi açısından oldukça önemli.

Geçtiğimiz yıllarda Hollanda'daki Krommenie kasabasında da, güneş panellerinden yapılan ve elektrik üreten bisiklet yolu yapılmıştı. "SolaRoad" adı verilen elektrik üreten bisiklet yolları, sonrasında Haaksbergen ve Groningen'de de hayata geçirilmişti.

46
10
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
46
10
3
2
1