HP'nin Ürettiği 145.000 Çekirdekli Süper Bilgisayar

42
8
4
2
1
Son zamanlarda birbirinden astronomik özelliklere sahip bazı süper bilgisayarlara tanık oluyoruz. Bu özellikler belki bizlere gövde gösterisi gibi geliyor fakat hepsinin aslında bir görevi var.

Hewlett Packard Enterprise (HPE) süper bilgisayarın mimarisine yerleştirilen yeni 2.600 çift ARM işlemcisi, onu dünyanın en güçlü süper bilgisayarı haline getirdi. Astra olarak bilinen Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi (NNSA) için simülasyonların çalıştırılması amacıyla üretilen süper bilgisayar, bu anlamda bir ilk olma niteliği taşıyor.

Nvidia, paralel bilgi işlem kartlarıyla güçlendirilen yeni minyatür süper bilgisayarlar üzerinde çalışırken, HPE tamamıyla çift işlemci mimarisine sahip ARM sunucularından oluşan daha zengin ve farklı bir tasarım üzerine yoğunlaşmış durumda. Astra sistemi denilen bu teknik 145.000’den fazla işlem çekirdeğine sahip ve bellekleri çok daha etkin şekilde kullanabiliyor. En gelişmiş süper bilgisayarlara nazaran %33 daha hızlı işlem yapabilen HPE, 2.3 petaflop (saniyede 1 katrilyon işlem) performansına ulaşabiliyor. Bu yeni dehşet verici süper bilgisayarın esas yapılma amacı ise yüksek performans isteyen bilgi işlem görevlerinden ziyade, çok miktarda veriyi çok daha kısa sürede işleyebilmek.  

İlk olarak 2017 yılında bir kavram olarak tanıtılan HPE, Astra ile binlerce işlemcinin her birinin büyük bir bellek havuzuna erişip bilgileri işleyebildiği bir sistem geliştirdi. Bu sayede işlemciden işlemciye veri aktarmak yerine, tek bir noktadan verilerin aynı anda daha hızlı şekilde çekilerek işlem görmesi sağlandı. Astra, 9.000’den fazla 22 çekirdekli IBM işlemciye ve 27.000’den fazla Nvidia Tesla V100 ekran katına sahip olan IBM süper bilgisayarları gölgesinde bırakmayacak fakat NNSA’in sahip olduğu görevleri en kusursuz şekilde yerine getirebilecek. ABD Enerji Bakanlığı ile ortak bir şekilde geliştirilen Astra, NNSA’in Sandia Ulusal Laboratuvarları için nükleer araştırmaların simüle edilmesinde görev alacak.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/computing/hpe-arm-supercomputer/
42
8
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
42
8
4
2
1