Huawei'nin Eski Telefonlarını da Riske Atacak Geçici Genel Lisans Süresi Doldu

60
26
15
7
7
Huawei'nin eski cihazlarının Google Mobil Servisleri'nden faydalanmasını sağlayan geçici genel lisansın süresi dün gece sona erdi. Lisansın yenilenmemesi, artık eski Huawei cihazlarda da Google desteğinin kesilebileceği anlamına geliyor.

Trump yönetimi, geçtiğimiz sene Huawei ve bağlı şirketlerinin ABD şirketleriyle iş yapmasını yasaklamış ve bu da sonuç olarak Huawei’nin Google Mobil Servisleri’ni yeni cihazlarında lisanslamasının önüne geçmişti.

ABD hükûmeti, Huawei'ye geçici genel lisans (GGL) için izin vermiş ve bu lisans, geçtiğimiz yıllarda birkaç kez yenilenmişti. GGL, Google'ın güvenlik güncellemeleri ve Google uygulamaları güncellemeleri için Huawei ile iş birliği yapmasını sağlıyordu. Ancak XDA Developers'ta yer alan habere göre, Huawei'nin geçici genel lisansı dün gece itibarıyla sona erdi. Bunun, mevcut Huawei cihazlardaki yazılım güncellemeleri için ne anlama geldiği henüz bilinmese de şirket için sorun yaratabileceği düşünülüyor.

Huawei'nin geçici genel lisans süresi doldu

huawei - google, huawei - google mobil servisler

Ticaret Bakanlığı, hâlâ GGL'yi yenileyebilir ancak ne bakanlıktan ne de Huawei tarafından henüz konuyla ilgili bir açıklama gelmedi. Geçici genel lisans, ABD'de kırsal alandaki ağ sağlayıcılarının ellerindeki Huawei ekipmanlarını değiştirmelerine zaman tanımak amacıyla verilmişti. Ancak ABD Kongresi, kırsal alandaki ağ sağlayıcılarının ekipman değişimine yardımcı olması için gerekli olan bütçeyi tahsis etmekte başarısız oldu.

Google sözcüsü Jose Castaneda, Huawei akıllı telefonlarda lisans süresinin dolmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, GGL'nin güvenlik güncellemelerinin yanı sıra Google uygulamalarının ve hizmetlerinin güncellenmesine de izin verdiğini söyledi. Şu an için en muhtemel senaryo olarak, Google uygulamalarına sahip olan Huawei cihazlarının bu uygulamaları kullanmaya devam edeceği ancak Huawei'nin uyumsuzluk sorunlarında Google'dan destek alamayacağı gösteriliyor.

huawei mobil servisler, huawei appgallery, huawei cloud

Ayrıca Huawei, eski cihazlarına göndereceği güncellemelerde dâhi Google uygulamalarını kullanıcılarına sunamayabilir. Eğer ki Google, Huawei ile yasal olarak iş birliği yapamazsa eski Huawei cihazlarında da Google Mobil Servisler güncellemeleri dağıtamayacak. Buna ek olarak yine eski cihazların, bazı bankacılık ve mobil ödeme uygulamaları için gerekli olan SafetyNet Attestation'ı geçemeyebileceği ifade ediliyor.

Güvenlik güncellemelerinin ise GGL yenilenmese dahi çok büyük bir sorun teşkil etmeyeceği düşünülüyor. Huawei, lisans yenilenmediği için güvenlik güncellemelerini önceden alamasa dahi Android yapısının ve Linux çekirdek yamalarının açık kaynaklı olması, güncellemeler yayınlandıktan sonra Huawei'nin erişebilmesini sağlayacak. Yeni cihazlarında Google servislerini kullanamayan Huawei'nin eski telefonlarında da bu servislerden faydalanamayacak olması kendi ekosistemi ve uygulamaları için adımlarını hızlandırmasını gerektirebilir.

Kaynak : https://www.xda-developers.com/huawei-temporary-general-license-expired-updates-older-phones/
60
26
15
7
7
Emoji İle Tepki Ver
60
26
15
7
7