Huawei, Kuzey Kore’nin Bir Mobil Altyapı Kurmasına Yardımcı Olmuş

19
7
5
3
0
ABD ile olan sorunlarını yeni yeni atlatmaya başlayan Huawei'nin Kuzey Kore ile birlikte çalıştığı ortaya çıktı. Yaklaşık 8 yılı aşkın bir süredir Kuzey Kore'yle birlikte çalıştığı iddia edilen Huawei, konuya ilişkin bir yorumda bulunmadı.

Huawei, geçtiğimiz aylarda ABD ile ticari bir savaşın içerisine girmişti. ABD'nin Huawei'yi bir çeşit güvenlik tehdidi olarak görmesi ve kara listeye almasının sonucunda Huawei, Google ve Intel gibi firmalarla da çalışamayacak duruma gelmişti. Bunun üzerine Huawei, Android desteği kesilince kendi işletim sistemini kullanacağını bildirip kendi işlemcilerini üreteceğini söylemişti.

Bu durum belirli bir süre böyle geçti ancak ikili, aralarındaki sorunları çözerek eski ticari ilişkileri tekrardan oluşturmak için adımlar attı. ABD ve teknoloji devi Huawei'nin arasındaki ilişki tam gelişmeye başlarken ortaya çıkan bir iddia, olayların tekrardan kötüye gidebileceğini ortaya koydu.

huawei

Çinli teknoloji devi Huawei'nin, kablosuz ağ altyapısı konusunda Kuzey Kore ile iş birliği içerisinde bulunduğu belirtildi. Eski Huawei çalışanının ortaya çıkardığı dokümanlar, Huawei'nin başka bir Çinli firma olan Panda International Information Technology ile 8 yıllık bir çalışma yürüttüğünü bildirdi.

kuzey kore

Huawei'nin bu hareketi, bileşenlerinde ABD'nin teknolojisini kullandığı ekipmanlarını Kuzey Kore'ye satması durumunda Amerikan ihraç kurallarını ihlal edip etmediği sorularını da ortaya çıkarttı. Haberimizin başında da belirttiğimiz gibi, geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Donald Trump, Huawei ile yapılan ticaretlerde özel bir lisansın gerektiğini belirterek Huawei ile ticareti neredeyse yasaklamıştı. Bu olayların ardından Trump, geçtiğimiz ay ticaret görüşmelerinin Pekin'le tekrardan başladığını, Amerikalı firmaların ticaretlerine devam edebileceğini söyledi.

Huawei, konuya ilişkin bir açıklamada bulunmamış olsa da Washington Post'un haberinde Kuzey Kore'yle mevcut bir ilişkisinin bulunmadığını belirtti. Panda Group'a anında ulaşmak fazlasıyla zor olduğu için firmaya konu hakkında bir soru iletilmedi.

Konuya ilişkin yorum yapması istenen ve herhangi bir yorumda bulunmayan Ticaret Departmanı, Huawei ve Kuzey Kore arasındaki olası bağlantıları 2016 yılından beri incelediğini ancak iki ismin açık bir şekilde bağlı olmadığını belirtti.

Kaynak : https://www.cnet.com/news/huawei-secretly-helped-build-north-koreas-wireless-network-leaked-documents-suggest/
19
7
5
3
0
Emoji İle Tepki Ver
19
7
5
3
0