Huawei'nin Gmail Yerine Kullanacağı Uygulama Belli Oldu

47
11
11
10
2
Google ile yaşadığı sorunlar sebebiyle Android işletim sistemini ve Google servislerini kullanmakta sorun yaşayacak olan Huawei, alternatif çözümler arıyor. Şirketin Gmail konusunda gittiği alternatiflerden bir tanesiyse İsviçreli ProtonMail oldu.

Google ile oldukça hararetli bir ilişki içerisinde olan Huawei’nin, şifreli e posta servisi ProtonMail’i gelecekteki mobil cihazlarında kullanabileceğine dair söylentiler bulunuyor. İsviçreli ProtonMail’in CEO’su Andy Yen, yaptığı açıklamada şirketin servisinin gelecekteki Huawei cihazlarda önyüklü olarak gelebileceğini ya da uygulama mağazası AppGallery’nin içerisinde önerilebileceğini söyledi. Yen, ayrıca şirketin henüz son kararını vermediğini de dile getirdi.

Huawei’nin bu kararı vermesinin temelleri Mayıs ayında ABD’nin Çinli şirketi kara listeye eklemesiyle yani ABD’li şirketlerin Çinli şirketle yapacağı işlerde özel izne tabi olmasıyla atılmıştı. Bu kısıtlamaların Google’ın Android işletim sisteminin güncellemelerini etkilemesi ve Huawei’nin Gmail gibi önemli uygulamaları kullanıcılarına sunamaması şirketi önlem almaya itti. Huawei, kendi işletim sistemi HarmonyOS’u oluşturdu ve geliştiricilere de uygulama mağazasına servislerini getirmeleri için tekliflerde bulundu.

Yen, yayınladığı blog yazısında ProtonMail’in Google Play Store’da yer aldığını ve Huawei’nin uygulama mağazasına geçerse Google engellese dahi İsviçreli şirketin müşterilerinin uygulamaya erişiminin sağlanacağından bahsetti. Google ve Huawei ise şu an bu iddialara herhangi bir yorumda bulunmadı.

Tarafsızlık

ProtonMail

Bloomberg Intelligence analisti Charles Shum, şirketin kendi çözümlerini geliştirmesine rağmen Huawei’nin önümüzdeki 12 ay içerisinde Çin dışındaki ülkelerde satışlarının yarı yarıya düşebileceğini ve bunun sebebinin de kullanıcıların Google Haritalar gibi Google servislerine erişememesi olacağını söyledi.

Yen, Huawei ile olan ortaklığın ProtonMail’in servislerini daha büyük bir kullanıcı kitlesine açacağını ifade etti ve “ancak bu işi yaparak alacağımız riskleri de iyi tartmalıyız, özellikle Çin’deyse. Kimin için çalıştığınızı asla bilemeyebilirsiniz” diye konuştu.

Cenevre merkezli ProtonMail, küresel çaptaki 17 milyon kullanıcısına uçtan uca şifrelenmiş e posta hizmeti sunuyor. Web sitesinde yer alan bilgilere göre verilerin depolandığı veri merkezi 1.000 metrelik granit bir kayanın altında bulunuyor. 2014 yılında kurulan şirketin kurucularıysa CERN’de araştırmacılık yapıyorlar.

Kaynak : https://www.financialexpress.com/industry/technology/huawei-in-talks-with-protonmail-to-replace-gmail-on-its-devices/1698470/
47
11
11
10
2
Emoji İle Tepki Ver
47
11
11
10
2