Huawei'ye Uygulanan Yasaklama Kararına Karşı Gelen Şirketlere Ne Olacak?

40
19
8
4
4
ABD'nin hakkında yasaklama kararı aldığı Huawei için bazı şirketlerden hâlâ net bir açıklama gelmedi. Peki bu şirketlere ne olacak?

Geçtiğimiz iki hafta içerisinde ortak çalıştığı şirketlerin (Google, Corning, ARM vb.) neredeyse tamamına yakınını ABD'nin Huawei'yi kara listeye alması ve yaptırım uygulaması sebebiyle kaybeden Çinli akıllı telefon sektörü devi şirketle ilişkileri hakkında henüz bir açıklama yapmamış kuruluşlar da bulunuyor.

ABD'nin yaptırımlarına karşı Huawei'ye olan desteğini keseceğine veya yine de devam ettireceğine dair herhangi bir açıklama yapmamış olan şirketler arasında göze direkt olarak Microsoft çarpıyor. Çinli şirketin akıllı telefonlarının dışında üretiyor olduğu başarılı dizüstü bilgisayarlarının yazılım desteğini sağlayan Microsoft, Huawei için bu noktada kilit taşı rolünü oynuyor.

Peki Microsoft veyahut diğer bir ABD merkezli şirket ABD'nin kararına karşı gelirse ne olur? ABD yasalarına göre bu şirketler ilk olarak para cezasına çarptırılacaklar. Eğer ki şirketlerin Huawei için yurt dışında yürüttüğü operasyonlar fazla önemli ise bu durumda bahsi geçen şirketler mahkemede (Microsoft'un Huawei'ye Windows işletim sistemini satması gibi) yurt dışına silah kaçırma ile benzer bir şekilde yargılanabilir.

ABD Başkanı Donald Trump ise uygulanan yaptırımların bazı pazarlıklar sonucunda kaldırılabileceği ihtimaline dikkat çekiyor. Bunun ise 25 Haziran'da yürürlüğe girecek olan yeni ve ağır gümrük vergilerinden önce kesinleşmesi bekleniyor.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/6/2/18647156/huawei-ban-consequences-microsoft-commerce-trump
40
19
8
4
4
Emoji İle Tepki Ver
40
19
8
4
4