Hubble, Bir Galaksinin Akıl Almaz Detayda Görüntülerini Yakaladı

39
7
1
0
0
Hubble Uzay Teleskobu, NGC 5468 adlı bir galaksinin göz alıcı detaylara sahip görüntülerini yakalamayı başardı. Yaklaşık 130 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan galaksi, muhteşem görüntüler ortaya sunuyor.

Gök bilimciler uzayın derinliklerine göz attıklarında genellikle gördükleri kadarıyla yetinmek zorundalar. İnsanlık, evrendeki uzak cisimleri incelemek için oldukça güçlü aletler geliştirdi ve bu amaç uğruna ciddi bir yol kat etti. Fakat uzaklardaki bir galaksinin birçok açıdan fotoğrafını yakalayabilmek neredeyse imkansız denebilir.

Dünya’ya karşı galaksinin o anki açısına göre, bilim insanları sadece bulanık bir kısmını görüntüleyebiliyor. Fakat bazı galaksiler akıl almaz bir detayla bilim insanlarının karşısına çıkabiliyor. NGC 5468 adındaki galaksi de kesinlikle bu grup içinde yer alıyor.

NASA, Hubble Uzay Teleskobu tarafından yakalanan bu şahane görüntüyü gözler önüne seriyor

Bilim insanları NGC 5468 adlı galaksiyi yaklaşık 20 senedir gözlemliyorlar. Keşfedildiği yıldan bu güne kadar, gök bilimciler galaksinin içinde gerçekleşen birçok süpernova patlamasını da tespit etmeyi başardılar. NASA’dan gelen açıklamalara göre galaksinin konumu, yıldız patlamalarını tespit etmek için biçilmiş kaftan.

NASA, “Galaksinin yaklaşık 130 milyon ışık yılı uzaklıkta yer almasına rağmen konumu ve açısı yeni yıldız oluşumlarını tespit etmemizi oldukça kolaylaştırıyor. Hubble Uzay Teleskobu’nun NGC 5468’i direkt karşıdan yakaladığı bu görüntüde de galaksinin savrulan spirallerini mükemmel bir detayla görebiliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Dünya’dan bu kadar uzak konumda yer alan bir galaksiyi ziyaret etme hayali, ne insanlarla ne de uzay araçlarıyla mümkün değil. Fakat evrenin uzak köşelerinde yer alan bu oluşumları gözlemlemek, kendi galaksimizin ve NGC 5468 gibi diğer galaksilerin evrimini anlamamızda büyük önem taşıyor.

Hubble Uzay Teleskobu, ilerleyen yaşına rağmen hala oldukça iyi işler çıkarmaya devam ediyor. Uzay aracı, Dünya’nın yörüngesindeki işini 30 yıldır harika bir şekilde sürdürüyor. Yavaşlamaya da hiç niyeti yok gibi gözüküyor. NASA ve ESA’nın hesaplamalarına göre Hubble Uzay Teleskobu en az on yıl daha yörüngedeki görevinin başında kalacak.

Kaynak : https://bgr.com/2019/12/07/hubble-galaxy-photo-ngc-5468/
39
7
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
39
7
1
0
0