Hücre Büyüklüğündeki Mikro Lazerler, Beyin Aktivitesini Düzenleyebilir

8
2
1
0
0
Lazer teknolojisi gelişiyor, beyin aktiviteleri mikro lazerler ile düzenlenebilecek. Yeni boncuk lazer teknolojisi çalışmaları sürüyor.

Bilim insanları, daha küçük lazerler yapmak için yıllardır yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’ndan gelen son haberler, yeni bir icadın ortaya çıktığı ve tıpta önemli ölçüde değişikliğe sebep olacağı yönünde. Uluslararası bir ekip, bir kırmızı kan hücresinden daha küçük mikro lazerler geliştirdi. Araştırmacılar, egzotik nanopartiküller (tülyum ile infüze edilen sodyum ittrium florür) ile karıştırılmış 5 mikron çapında polimer boncukların, kızıl ötesi ışığa maruz kaldıklarında spesifik dalga boylarında parlak ışık yayabileceğini keşfettiler.

Karışım, boncuğun iç yüzeyi etrafında hafif sıçrama yapar, ışığı tekrar tekrar yükseltebilir çarpışmalar yaratır. En kötü durumlarda dahi, kan veya diğer elverişsiz ortamlara maruz kalsa bile boncuk lazerler, en az beş saat sürekli kullanım için uygundur. Ve lazerlerin yönünü değiştirmek istediğinizde, harekete geçirmek için kızılötesi ışığı kullanabilirsiniz. Araştırmacılar, hem performanslarını optimize etmek hem de aldıkları lazer ışığını belirlemek için nanoparçacık elementleri ve boncukların yapılarını nasıl ayarlayabileceklerini inceliyorlar.

Berkeley, beyin hastalıklarına yardımcı olabilecek nöron aktivitesini kontrol etmek için bunu kullanabileceklerini açıkladı. Ayrıca kimyasal ve çevresel değişiklikleri veya yeni bir optik çip dalgası algılayan sensörler için de yardımcı olacağını söyledi. Lazer teknolojisi ile ilgili gelişmeler bazen yıllar sürebiliyor. Fakat bu küçük plastik parçalarda ciddi bir potansiyel var gibi duruyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2018/06/23/cell-sized-microlasers/
8
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
2
1
0
0