Hurdaya Çıkarılan Araçlar İçin ÖTV İndirimi Uygulaması Resmen Başladı

15
6
2
2
1
16 ve daha büyük yaştaki bazı araçlar ihraç edildiğinde ya da hurdaya çıkarıldığında yeni araç alımında 10 bin TL’ye kadar ÖTV sağlanmasını ön gören uygulama yürürlüğe girdi.

Konya Genç Mali Müşavirler Platformu tarafından yapılan açıklamada, halk arasında ‘hurda araç teşviki’ olarak da bilinen 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkarılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin TL’ye kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulamasının resmen başladığı bildirildi.

Söz konusu uygulamada aracın yaşı, tescil işleminin yapıldığı yıl hiçbir şekilde dikkate alınmadan, tescil belgesinde yazılı model yılında aracın bir yaşında olduğu kabul edilecek. Buna göre 2018 yılında 2003 model araçlar, 2019 yılında ise 2004 model araçlar söz konusu uygulamadan faydalanabilecek.

Ayrıca ÖTV indirim uygulamasından yararlanmak isteyen kişilerin yeni alacağı araç ile ihraç ettiği veya hurdaya çıkardığı aracın aynı cins olması gerekiyor. İhraç edilen ya da hurdaya çıkarılan araç kamyonet ise, ÖTV indirimi yalnızca kamyonet alımlarında geçerli olacak. Otomobil sınıfında ise işler biraz daha karışıyor.

ÖTV indiriminden yararlanabilmek için yeni alınacak otomobilin motor silindir hacminin 1600 santimetreküpü geçmemesi gerekiyor. Fakat yeni alınacak aracın elektrikli bir otomobil olması halinde kişiler, yeni aracın motor gücüne bakılmaksızın uygulamadan faydalanabilecek. İhraç edilen ya da hurdaya çıkarılan araçlarda ise bir motor gücü sınırlaması bulunmuyor.

Yeni alınacak aracın vergisiz fiyatının 46 bin TL’nin altında olması halinde kişiler 10 bin TL ÖTV indirimi alacaklar. Yeni aracın vergisiz fiyatının 46 bin ile 80 bin TL arası olması durumunda ise 8 bin TL ÖTV indirimi alınacak. Aracın vergisiz fiyatı 80 bin TL’yi aşıyorsa alıcıya 3 bin TL ÖTV indirimi sağlanacak.

Ayrıca kamyon, kamyonet, tır çekicileri, van, panelvan, minibüs, otobüs gibi araçların alımında ÖTV matrahına bakılmadan direkt olarak 10 bin TL ÖTV indirimi uygulanacak. Söz konusu uygulamadan 27 Mart 2018 - 31 Aralık 2019 tarihleri arasında eski aracını ihraç edip ya da hurdaya çıkarıp, 31 Aralık 2019 tarihine kadar aynı cins yeni araç alacak kişiler faydalanacak.

Kaynak : http://www.milliyet.com.tr/hurda-arac-tesviginde-otv-indirim-ekonomi-2693149/
15
6
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
15
6
2
2
1