i9 İşlemcili 2018 Apple MacBook Pro, Adeta Cayır Cayır Yanıyor

42
10
4
3
3
Apple'ın şu an kadarki en güçlü MacBook Pro modeli olan 8. nesil Intel i9 işlemcili 2018 model MacBook Pro, soğutma sistemi problemleri nedeni ile cayır cayır yanıyor ve potansiyel performansının yarısına bile ulaşamıyor.

Dünyanın en önemli teknoloji markalarından biri olan Apple, 2018 model yeni MacBook Pro modelini geçtiğimiz hafta tüketicilerin beğenisine sundu. Yeni MacBook Pro’nun 2.9GHz baz, 4.8GHz hız aşırtmalı frekans hızına sahip olan 8. nesil Intel i9 işlemcili bir versiyonunun bulunması ise Apple hayranlarını daha da fazla heyecanlandırmıştı.

8. Nesil i9 işlemci, şu ana Apple’ın MacBook Pro serisinde şu ana kadar kullandığı en güçlü işlemci olsa da 2018 MacBook Pro’nun performansı, işlemcinin bu unvanına gölge düşürüyor. Zira 2018 MacBook Pro’nun yetersiz soğutma sistemi, cihazın i9 işlemcisinin potansiyel performansının yanına bile yaklaşamamasına neden oluyor.

YouTuber Dave Lee, Apple’ın i9 işlemcili yeni MacBook Pro’nun soğutma sistemi konusunda sınıfta kaldığını kanalında yayınladığı bir video ile tüm takipçilerine aktardı. Adobe Premiere kullanarak 4K çözünürlüğünde bir video oluşturan Lee, söz konusu videoyu 2017 model i7 işlemcili MacBook Pro modelinde 35 dakika 22 saniyede kaydetmeyi başardı. 2018 model i9 işlemcili MacBook Pro ise aynı videoyu 39 dakika 37 saniyede oluşturmayı başardı.

Sorunun soğutma sisteminde olduğu ise Lee’nin deneysel soğutma çözümü ile ortaya çıkıyor. i9 işlemcili MacBook Pro modelinde 4K çözünürlüğündeki aynı videoyu cihazı bir buzdolabının buzluğuna koyarak oluşturmayı deneyen Lee, i9 işlemcili MacBook Pro’nun buzluktayken videoyu 27 dakika 18 saniyede oluşturabildiğini gördü.

Makalenin başında da belirttiğimiz gibi 8. nesil i9, 2.9GHz baz frekans hızına sahip bir işlemci. Ayrıca hız aşırtma ile frekans hızı 4.8GHz’e kadar çıkabiliyor. Fakat MacBook Pro’nun işlemci frekans hızı soğutma sorunları nedeni ile hız aşırtma gerçekleştirildiğinde 4.8GHz’e çıkacağına ısınarak 2.2GHz’e kadar düşüyor.

Soğutma sistemi sorunu Dave Lee’nin bilgisayarına has bir sorun mu yoksa tüm i9 işlemcili MacBook Pro modellerinde bulunan bir sorun mu henüz bilinmiyor. Fakat sorun, tüm i9 işlemcili MacBook Pro modellerini etkiliyorsa Apple’ın ilerleyen dönemde başı ciddi şekilde ağrıyabilir. Zira şirketin önünde iki seçenek bulunuyor; ya tüm i9 işlemcili MacBook Pro’lar geri çağırılacak ya da şirket, yazılım güncellemesi ile işlemci hızını düşürerek ısınma sorununun önüne geçecek.

Kaynak : https://bgr.com/2018/07/18/macbook-pro-2018-core-i9-review-suggest-thermal-problem/
42
10
4
3
3
Emoji İle Tepki Ver
42
10
4
3
3