IBM'in Yeni Yapay Zekası Project Debater İnsanlar ile Tartışabilecek

9
0
0
0
0
Daha önce geliştirdiği yapay zeka ile satranç şampiyonlarını yenmeyi başaran IBM, yeni yapay zekası ile insanların tartışabilmesini hedefliyor.

Yıllar önce satranç efsanesi Garry Kasparov ve IBM'in yapay zekası Deep Blue bir satranç maçı için karşı karşıya gelmişlerdi. 3.5 - 2.5'lik skorla satrancın efsanesini yenmeyi başaran yapay zeka, dünya çapında büyük yankı uyandırmıştı. IBM'in şimdiki hedefi ise insanlarla tartışabilecek bir yapay zeka geliştirmek.

Project Debater adını verdikleri proje kapsamında önemli bir ilerleme kaydedildiği belirtildi. Projedeki ilk hedef bir yapay zeka ile karşılıklı diyaloğa girmek ve bilgisayarın kendi düşüncelerine göre insanlarla tartışabilmesidir. Şu an için Sophia gibi bir robot ile diyaloğa girmek mümkün ancak IBM işin tartışma boyutunda gerçekleşmesini istemekte.

Yapay zekanın geleceği hakkında bir Discovery Channel belgeseli kapsamında bazı testler uygulandı. Bazı tek cümlelik konular hakkında yapay zeka ile tartışmaya girildi ve "Gelir vergisini kaldırmalı mıyız?" veya "Müzik eğitimi desteklenmeli mi?" gibi sorular soruldu.

Project Debater, sayısız tanınmış gazeteden ve dergilerden yüzlerce makaleyi taramakta ve tutarlı bir dört dakikalık açılış konuşması yapmıştır. Sonrasında ise iyi yapılandırılmış argümanlar, olgusal kanıtlar ve izleyiciyi ikna etmek için uygun olduğunda mizahı kullanmıştır. Son olarak ise özlü bir kapanış argümanını hızla formüle etmek için insan rakibinin konuşmasını dinlemektedir.

Project Debater'ın tam olarak gelişimi için hala çok erken diyebiliriz ancak ilk sonuçlar oldukça umut verici. Geçtiğimiz iki yıl boyunca IBM'de gerçekleştirilen dokuz canlı tartışma oturumunda, yapay zeka sistemi, insan muhaliflerine karşı geniş bir yelpazede tartışma başarısı gösterdi ve her seferinde daha da başarılı bir hal almakta.

Kaynak : http://www.businessinsider.com/sc/ibm-ai-artificial-intelligence-project-debater-2018-6?utm_source=feedly&utm_medium=referral
9
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
0
0
0
0