İçinde Parabolik Ayna Unutulduğu İçin Erimeye Başlayan Araba

105
36
9
8
6
Sıcak havalarda klimaları açıp püfür püfür dolaşırken aracın içinden çıkmak istemeyiz. Eğer çıkmamız gerekiyorsa, araba içinde asla unutmamız gereken şeyler vardır.

Parabolik aynalar, rivayete göre deniz kenarında bulunan kalelerin surları üzerine koyulurlardı. Bu aynalar, güneş ışığını belirli bir noktaya odakladıkları için yüzlerce hatta binlerce derecelik sıcaklık üretebilirler. Kalelerin üzerinden ise yaklaşan düşman gemilerinin yelkenlerini yakmak için kullanıldıkları söylenir.

Gelişen teknoloji sayesinde parabolik aynaları daha verimli bir şekilde üretebiliyoruz. Özel kullanımlar için üretilen bu aynalar hala sanayi alanında kullanılabiliyorlar. 

Güneş ışınları, yaz aylarında Kuzey Yarım Küre'ye daha dik açıyla geldiği için, parabolik aynaların ürettikleri ısı enerjisi de artıyor. Eğer işiniz düşer de bir parabolik aynayı otomobilinizde taşımak isterseniz, bazı şeyleri unutmamanız gerekiyor. ABD’nin San Francisco kentindeki bir sürücü, aracının içinde parabolik aynayı bırakıp gidince hiç de hoş olmayan bir durumla karşılaştı. Subaru markalı aracına döndüğünde sürücü araç içinin sıcaklıktan eridiğini gördü. 

Marc Kossover isimli sürücü, güneş fırınları inşa etmek isteyen sıradan bir insandı. Bu aynalarla suyu ısıtmak, yemek pişirmek gibi şeyleri gerçekleştirmek istemişti, işe arabasını eriterek başlamış oldu. 

Araç içindeki plastik bölgeleri eriten sıcaklığın, 1 litre suyu 15 dakikada buharlaştıracak kadar yüksek olduğu söyleniyor. Kossover’ın muhtemelen aracının içinde ayna unutmak gibi bir niyeti yoktu, kendisi dalgın olduğunu ve aynaların dikkatinden kaçtığını söyledi. Yine de fazlasıyla şanslı olan sürücü, erimiş plastikler yerine cayır cayır yanan bir arabayla da karşılaşabilirdi.

Kaynak : https://gizmodo.com/heres-why-you-shouldnt-leave-a-giant-parabolic-mirror-i-1827858823
105
36
9
8
6
Emoji İle Tepki Ver
105
36
9
8
6