İddia: Uygur Müslümanlarını Takip Etmek İçin iPhone'larda Casus Yazılım Kullanılıyor

64
11
3
1
0
Geçtiğimiz hafta bir site üzerinden iPhone'ların takip edildiğini belirtmiştik ve bu hatanın birkaç yıldır ortada olduğunu aktarmıştık. Ortaya çıkan yeni bir bilgiye göre devlet destekli bir uygulama, Çin'de bulunan Uygur Müslümanlarını takip etmek için ortaya çıkarılmış.

Google tarafından ortaya çıkarılan ve iPhone güvenlik açığı sebebiyle veri çalan bir casus yazılımın, devlet destekli bir şekilde Çin'in özerk bölgesi Xinjiang'da bulunan Uygur Müslüman azınlığını hedef aldığı iddia edildi. Geçtiğimiz hafta haberini yaptığımız ve yıllardır iPhone'ları etkileyen hatanın belirli bir dini grubu hedef aldığı belirtildi.

Ortaya çıkan bilgiler sonucunda telefonu hacklenen kişinin şifreleri, mesajları ve gerçek zamanlı konumunun telefonu hackleyen kişi tarafından gözlenebileceği belirtildi. Geçtiğimiz haftaki haberde bu olayın bir internet sitesi üzerinden gerçekleştiğini belirtmiştik ancak bu sitelerin yalnızca iOS'u değil, aynı zamanda Android ve Microsoft Windows PC'leri de benzer şekilde etkilediği iddia edildi. Forbes, Uygur topluluğunun teknolojik cihazlarındaki çeşitlilik sebebiyle saldırganların sistemlerini güncellediklerini belirtti.

Türk

Geçtiğimiz hafta Google'ın Project Zero güvenlik ekibi iOS'un dijital koruma önlemlerini aşarak işletim sisteminin kendisine sızmıştı. Bir internet sitesi üzerinden bu işlemin yapıldığını belirten güvenlik ekibi, kötü amaçlı yazılımın her hafta binlerce kişinin ziyaret ettiği bir internet sitesinde ortaya çıkarmıştı. iOS 10.0.1 (2016 Eylül) sürümünden iOS 12.1.4 sürümüne kadar (iOS 12.1.4'te bu hata bulunmuyor) bu hatanın telefonlarda var olduğunu tespit eden Google ekibi, gizli bir şekilde Apple'ı uyarmıştı.

iPhone

Bu iddianın doğru olması, Çin devletinin Xinjiang'daki siyasi ya da dini tüm fikir ayrılıklarının önüne geçmek için çabalarının sürdüğünü gösterir nitelikte. Özellikle Çin'in etnik olarak Türk coğrafyasından olan Müslümanlara karşı bölücü, terörist ve radikal dinci ithamlarında bulunması ve bölgedeki takibi artırması sonucunda Uygur Müslümanlarını takip için bu tarz bir işlemin gerçekleştiği de düşünülebilir.

Geçtiğimiz yıl itibarıyla iki milyondan fazla Uygur ve Müslüman, 'konsantre kampı' isimli bir toplama kampında Komünist Parti ideolojileriyle eğitildi. Bunun yanı sıra kişilerin İslam'ı bırakması da istendi ancak 20'nin üzerinde ülke, Çin'in bu davranışını sonlandırması için harekete geçti.

Kaynak : https://thenextweb.com/security/2019/09/02/iphone-spyware-campaign-reportedly-targeted-uyghur-muslims-for-2-years/
64
11
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
64
11
3
1
0