İki Kardeşin Kavgasından Doğan İki Efsane Marka: Adidas ve Puma

2
0
0
0
0
Hepimiz kardeşlerimizle kavgalar yaşamışızdır fakat bu kavga o kadar şiddetliydi ki sonucunda Adidas ve Puma gibi iki efsane marka doğdu.

İkinci Dünya Savaşı yıllarında Almanya’da Adolf Dassler (Adidas'ın kurucusu) ve Rudolf Dassler (Puma'nın kurucusu) adında iki kardeş yaşamış. Ayakkabı yapıp satmak için kendilerine bir atölye açan kardeşler, bu atölyenin ismini de Gebrüder Dassler Ohg koymuşlar. Genelde atletizmci olan sporculara ayakkabılar yapan kardeşler, oldukça kaliteli modeller üretmeye başlamışlar. 

İlk zamanlar çamaşırhanede elektrik olmadığı için bisikletten ürettikleri enerjiyi kullanıp deri parçalarını kesen ve bu derileri ayakkabı haline dönüştüren kardeşlerden Adolf ayakkabıları tasarlarken Rudolf ise satış işlemlerini gerçekleştiriyormuş.

1936 yılında ABDli atlet Jesse Owens ile anlaşan kardeşler, atletin Berlin Olimpiyatları’nda kendi ayakkabılarını giymesini sağlamışlar. Owens ise olimpiyatlarda mükemmel bir performans sergilemiş ve 4 altın madalya kazanmış.

Bu durum kardeşlerin daha iyi işler yapmasının ötesine geçerek aralarında bir kıskançlık krizi yaşanmasına sebep olmuş, hatta ikilinin eşleri bile birbirleriyle konuşmaz duruma gelmişler. Kavganın boyutu o kadar ilerlemiş ki savaş sırasında birbirlerini gammazlamışlar ve ABDli askerlerin yayınladığı bir istihbarat raporunda, yakalanan Rudolf’un kardeşi Adolf tarafından ihbar edildiği yazılıyordu.

1948 yılında ise artık yollarını tamamen ayıran kardeşler, kendilerine ayrı birer ayakkabı fabrikası açmışlar. Kardeşlerin kavgası giderek büyümüş, eşlerinin yanı sıra fabrikanın bulunduğu kasabadakileri Adidas’çılar ve Puma’cılar diye ayırır olmuş. Aralarındaki bu ayrılık yıllar boyu devam etmiş. Adidas ve Puma ürünlerini giyen çocukların birbirleriyle oynamamalarına kadar gitmiş olay. 

Tarih 1974’ü gösterdiğinde Rudolf, 1978’i gösterdiğinde ise Adolf hayatını kaybetti. Fakat yaşanan ölümler, bu hasımlığın bitmesine neden olmuş mudur dersiniz? Elbette hayır. Şirketler, iki kurucu ismin ölünden sonra bile birbirlerini şikayet etmeye devam etmişler. Yıl 2009’u gösterdiğinde ise nihayet bu kavga son bulmuş.

FIFA, 21 Eylül Dünya Barış gününde iki şirketin çalışanlarının katılacağı bir dostluk maçı düzenlemiş ve aralarındaki 61 yıllık düşmanlığın sona ermesini sağlamış. Ne hikaye ama.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/iki-kardesin-anlasamamasindan-dogan-iki-dev-marka-adidas-ve-pumanin-hikayesi
2
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
2
0
0
0
0