İki Yıldız, Bilim İnsanlarının Açıklayamadığı Garip Bir Patlama Aktivitesi Gösteriyor

28
4
3
2
2
Dünya’dan yaklaşık 16.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir yıldız sistemi beklenmedik bir biçimde yayılıyor ve bilim insanları bunu açıklamak için uğraşıyorlar. Söz konusu yıldızın adı AG Draconis: Gökbilimciler tarafından 19. Yüzyılın sonlarında tanınmış bir ikili yıldız.

AG Draconis, çok uzun zamandır izlenmiş olsada, araştırmacılar bu garip patlamanın arkasında ne olduğundan hala emin değiller. Adından da anlaşılabileceği gibi ikili yıldız, birbirinin etrafında dönen iki ayrı yıldızın oluşturduğu bir sistem. İkili bir sistemde birbirine bağlı olan yıldızların yakınlığına ve aktivitelerine bağlı olarak yıldızlar, nefes kesici etkileşimler gösterebilirler. 

Slovakya’daki Pavol Jozef Šafárik Üniversitesi’nde astrofizikçi olan Rudolf Gàlis’in liderliğindeki bir çalışmada araştırmacılar 1932’den bu yana meydana gelen patlamaların 36’sını tanımladılar ve en az altı ayrı aşamadan oluştuğunu belirttiler. Bu bilgilere rağmen AG Draconis’teki istihbarat hala yabancılığını koruyor. 

Gàlis’in takımına göre, ikili sistemin patlama olaylarındaki parlaması son yıllarda değişti. Sanki iki yıldız, onlarca yıldır gözlemlenen bir fenomeni bir anda bırakmaya karar vermiş gibi davrandı. Tarihte AG Draconis, iki farklı şekilde patlama gösterdi. Genellikle aktif aşamaların başında ortaya çıkan soğuk olanlar ve daha sonraki aşamada daha küçük olarak ortaya çıkan sıcak olanlar. 

Her halükârda bu fenomen hakkında bir şeyler farklı görünüyor. Bazı nedenlerden dolayı 2015’te AG Draconis, en son aktivitesinin başlangıcını, bilim insanlarının beklediği gibi serin patlamalarla değil, küçük sıcak patlamalarla gerçekleştirdi ve daha sonra ikili yıldız aynı şekilde 2016, 2017 ve 2018’de de bu şekildeki sıcak patlamaları takip etti. Başka bir deyişle AG Draconis, kimsenin anlayamadığı sebeplerle, patlama aşamalarının köklü kalıplarını değiştirdi. 

Kaynak : https://www.sciencealert.com/distant-stars-are-showing-peculiar-outburst-activity-that-scientists-can-t-explain
28
4
3
2
2
Emoji İle Tepki Ver
28
4
3
2
2