İklim Değişikliğinin Buzul Yaşama Olan Gözyaşlarınızı Tutamayacağınız Etkisi (Video)

320
34
17
7
7
Hayata tutunmak için tek yapmanız gereken şey uçurumdan aşağı atlamak olsaydı ne yapardınız? Küresel iklim değişikliğinin canlıları sürüklediği yol tam olarak bu.

Küresel iklim değişikliği nedeni ile hayvanlar kendilerini uçurumdan aşağı bırakmak zorunda kalıyorlar desek muhtemelen abarttığımızı düşünürsünüz. Fakat bu gerçek. Gezegenimizin sürekli olarak ısınıyor ve bunu takiben de buzulların eriyor olması, hayatları buzullarda geçen canlıların ‘yaşamlarını sürdürebilmek için’ kendilerini uçurumdan aşağı bırakmalarını gerektiyor.

Dünyanın en büyük çevrimiçi yayın platformu olan Netflix’te yayınlanan Gezegenimiz adlı belgesel, ısınan Dünya’nın canlı hayatını nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor. David Attenborough tarafından seslendirilen belgeselde morsların eriyen buzullar nedeni ile hayatlarını devam ettirmelerinin ne kadar zorlaştığı gösteriliyor.

Morslar ya da deniz aygırları, çiftleşme ve doğum gibi hayati faaliyetlerini buzun üzerinde gerçekleştirirler. Ayrıca karada oldukları zamanlarda avcılardan saklanmak için de yine buzul aralar. Küresel iklim değişikliği, buzulların erimesine neden olurken, binlerce yıldır karların altında olan toprağın gün yüzüne çıkmasına neden olur. Dolayısı ile morsların buzula dönmek için karada daha da iç bölgelere ilerlemesi gerekir.

İşin ‘acıklı’ tarafı, bir kara memelisi gibi görünen morsların avlanmak için denize geri dönmek zorunda olmaları. Ancak geriye çekilen buzullarla deniz arasında düz bir yol olduğunu söylemek zor. Aşağıdaki videoda da izleyebileceğiniz gibi morslar, deniz dönmek ve karınlarını doyurarak hayatlarını devam ettirebilmek için zaman zaman kendilerini uçurumdan aşağı bırakmak zorunda kalıyorlar.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6892449/Climate-change-caused-hundreds-walruses-plunge-deaths-offs-high-cliffs.html
320
34
17
7
7
Emoji İle Tepki Ver
320
34
17
7
7