Gök Bilimciler, İlk Kez Bir Yıldız ve Kuyruklu Yıldız Etkileşimi Gözlemlediler

9
4
2
2
1
1950'de yıldız ve kuyruklu yıldızların 'dansı' ile ilgili teori ortaya atıldıktan sonra bu etkileşim ilk kez Dünya'dan gözlendi. Konuya dair araştırmalar ise sürmekte.

Yıldızlar ve kuyruklu yıldızlar, çok fazla bir arada görülen ikililer değil. Kütle çekim ilişkileri, bilim insanları tarafından uzun zamandır öngörülse de daha önce bu yapıların etkileşimi hiç görülmemişti. Şimdiyse Polonyalı bir grup tarafından iki yakın yıldızın kuyruklu yıldızlarla etkileşime girerek Güneş sistemi etrafında yörüngeye sürüklendiği gözlemlendi.

Gök bilimciler, Güneş'in 1,3 ışık yılı uzağında 600'den fazla yıldızın hareketlerini incelerken bir yıldız ikilisi keşfetti. Yeni bulgular, yarım yüzyıl önce oluşmuş bir teoriyi doğrularken aynı zamanda teorideki yıldız danslarının ne kadar nadir olduğunu da göstermiş oldu.

Bugüne kadar yapılan gözlemlerde sonuç alınamamıştı:

kuyruklu yıldız

Oort Bulutu, Güneş sisteminin uzak bir köşesinde bekleyen bir kuyruklu yıldız kümesi. Bu donmuş yıldız grubu, Güneş sisteminin oluşumundan sonra artakalmış, sistemimizi saran dev bir kabuk oluşturmuş.

Uzmanlara göre Oort Bulutu, Güneş etrafındaki yörüngesini 200 yıldan fazla sürede tamamlayan uzun periyotlu kuyruklu yıldızlara ev sahipliği yapan bir küme. 2.500 yıllık yörünge süresine sahip Hale-Bopp kuyruklu yıldızı, bu uzun periyotlu kuyruklu yıldızlar arasında en çok bilinenlerden biri. 

Oort Bulutu'nun varlığı 1950'lerde Jan Oort tarafından açıklandığından beri gök bilimciler, yakından geçen bir yıldızın yabancı bir objeyi peşine takıp sistemimize sokabileceğinden şüphe ettiler. Araştırmacılar, bu yıldız danslarını kanıtlamak için çok çaba sarf ettiler ama şimdiye kadar hiçbir çaba sonuç göstermedi. 

Gaia verileriyle modeller oluşturuldu:

gaia

Kraliyet Astronomi Topluluğu'nun aylık dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilen ve arXiv veritabanında yayınlanan yeni bir makale, gök bilimcilerin 270'ten fazla kuyruklu yıldız yörüngesiyle karşılaştırılan yaklaşık 650 yıldızın yolunu nasıl hesapladığını açıklıyor. Çalışmada 1,7 milyar cismin ölçülerine sahip Gaia uzay aracının kataloğu kullanıldı.

Yıldız ve kuyruklu yıldız ikililerinin geçmişlerine ulaşmak ve olayları tekrar etmek için modeller oluşturuldu. Daha sonra gök bilimciler, bu ikililerdeki yıldızları alıp bunun kuyruklu yıldızın yörüngesine olan etkisini incelediler. 

Tüm bu etkilere bakmak için bilgisayar modelleri oluşturmak, 'multibody model' olarak adlandırılan çok daha karmaşık ve hesaplama açısından yoğun bir işe karşılık geliyor. Her yıldıza dair henüz bilgi edinilememesinin yanında gök bilimciler, bazı yıldız kütlelerine ve hareketlerine dayalı tahminlerle yetindiler. Bu nedenle araştırmacılar, yıldız deneyinin ileride daha fazla veri sağlamasıyla yıldız ve kuyruklu yıldız etkileşimlerine dair daha fazla şey öğrenmeyi umuyorlar.

Kaynak : https://www.livescience.com/stars-sling-comets-at-earth.html
9
4
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
9
4
2
2
1