İlk Mekanik Bilgisayarın Mucidi Charles Babbage ile Tanışın!

18
8
4
2
2
Hepimiz Alan Turing'i tanırız, ancak günümüz bilgisayarının temelini atan esas isim Charles Babbage çok da tanınan biri değildir. Onun çalışmaları, günümüz bilgisayarlarının temellerini oluşturuyor.

Eğer bilgisayarlara aşinaysanız, ilk bilgisayarın abaküs olduğunu bilirsiniz. Ayrıca günümüzdeki bilgisayarların Allen Turing’in çalışmaları temelinde yapıldığını da duymuşsunuzdur. Ancak Turing kadar ünlü olmayan fakat çalışmaları günümüze ışık tutan bir isim daha var: Charles Babbage!

Bilgisayar veya matematik mühendisleri bu isme aşina olabilirler, çünkü ilk mekanik bilgisayarı Babbage yaptı. Ancak ilk programlanabilir bilgisayarın tasarımcısı da kendisi. Malesef tasarladığı icadı yapamadan vefat etti.

İlk Mekanik Bilgisayarlar

Babbage'in aslında birçok icadı var ama esas mirası bilgisayar bilimlerinde. Yaptığı ilk mekanik bilgisayar, modern bilgisayarlara öncülük etti. Bu, arayüz ve kontrol birimlerini birbirinden ayırarak koşula göre atlamalar yapabilen bir makineydi.

Differansiyel ve Analitik Makineler

1882’de diferansiyel makine isimli bir bilgisayar tasarladı. Bu polinomik yapıdaki fonksiyonların değerlerini hesaplayabiliyordu. Bir süre sonra daha da karmaşık bir makine olan analitik makineyi tasarladı. Daha sonra döngüler, ardışık kontrol, çatallanma gibi konseptler üzerine çalışmalar yaptı. Bu makine, günümüz işlemcilerinin temeli sayılabilir.

Müzik ve Bilgisayar

Tarihi kayıtlara göre Babbage, Lord Byron’un kızı Ada Lovelance ile tanıştı. Ada, Babbage’nin bilgisayarı için matematikten farklılaşan bir model öne sürdü. Kadın, rakamları tıpkı bir müzik parçası besteler gibi algoritmalarda kullanmasını önerdi. Bu tıpkı bizim bilgisayarlarımızda yaptığımız şeyin aynısıydı. Makinelerinde 1k hafıza, küçük bir RAM paketi ve işlemci vardı. Babbage buluşları ile tarihi değiştirdi fakat bu makine 1990’a dek gizliydi. Şu anda South Kensington Bilim Müzesi’nde sergileniyor.

Kaynak : http://interestingengineering.com/meet-british-inventor-greatest-machine-never-made/
18
8
4
2
2
Emoji İle Tepki Ver
18
8
4
2
2