Bir Grup Türk Bilim İnsanı, 'İlk Türk Arktik Bilimsel Seferi'ni Gerçekleştirdi

27
2
2
1
0
Ülkemizden bir grup bilim insanı, küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölge olan Kuzey Kutbu’na İş Bankası sponsorluğunda ve İTÜ PolReC önderliğinde "ilk Türk arktik bilimsel seferi"ni gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen bu seferin, yapılacak olan diğer bilim çalışmalara öncü olması planlanıyor.

Türkiye’deki bir grup bilim insanı, İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) PoLReC önderliğinde küresel ısınmadan en fazla etkilenen bölgelerden Kuzey Kutbu’na “ilk Türk arktik bilimsel seferi”ni gerçekleştirdi. Tarihteki ilk Türk arktik bilim seferinin sponsorluğunu ise Türkiye İş Bankası üstlendi.

80 kuzey noktasına varışların da gerçekleştirildiği bu sefer sırasında arktik denizcilik meteorolojisi, gökyüzü kalite araştırması, kalıcı organik kirletici örneklerinin alınması, mikroplastik araştırılması gibi birçok çalışma gerçekleştirildi.

itü polrec

Sefere katılan bilim insanlarının da katılımda bulundukları İş Bankası Genel Müdürlük Binası’nda yapılan toplantıda konuşan Adnan Bali, “Sefere katılan bilim insanlarımız, farklı üniversite ve kurumların da dâhil olduğu 40’ın üzerindeki araştırmacının ihtiyaç duyduğu bulguları da topladılar. Bunun yanı sıra arktik bölgedeki sonraki çalışmalar için gerekli izinler, prosedürler konusunda önemli bir hafıza biriktirdiler. İlkler hep zordur ama yol gösterici olması açısından da önemlidir. Elde edilen tüm bilgilerin, önümüzdeki dönemde akademik dünyamızda bu alandaki çalışmalara katkı sunacağına ve çarpan etkisi ile başarısının yıllara yayılacağına inanıyorum.” dedi.

Günümüzde her alanı teknolojik yeniliklerin şekillendirdiğini vurgulayan Bali, sözlerine şöyle devam etti: “Şunu unutmamalıyız ki dijitalleşme, kodlama, yapay zekâ, robotik endüstriler üzerine inşa edilen yeni dünyada, ülkelerin bilime, eğitime ne kadar önem verdikleri ile doğru orantılı olacak.”

Kuzey Kutbu

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, iklim değişikliğinin ülkemizde de hissedildiğini belirterek şunları dile getirdi: “Türkiye’de hortum gibi uç hava olaylarının görülmesi, temiz su kaynaklarının ve tarım arazilerinin azalması, deniz suyu seviyesinin artmasıyla etkisini hissettiğimiz küresel iklim değişikliğinin ölçümlenmesi, geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor.”

Seferde öncülük yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi ve İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy da dünyanın geleceği için bu bölgedeki araştırmaların oldukça önemli olduğunu dile getirdi. Dünya için büyük önem taşıyan bu bölgedeki çalışmalarıyla ilgili olarak da konuşan Özsoy, “Bu çalışmaları bilimsel yayınlar ile de taçlandırıp sürdürülebilirliğini sağlayacağız” diye konuştu.

Kaynak : https://www.haberturk.com/arktike-ilk-turk-bilimsel-seferi-2509742
27
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
27
2
2
1
0