İlk Yer Çekimi Dalgaları Sanılandan Çok Daha Erken Ortaya Çıkmış

0
0
0
0
0
İlk Yer Çekimi Dalgaları Sanılandan Çok Daha Erken Ortaya Çıkmış
İki kara deliğin birbirine çarpmasıyla oluştuğu söylenen yer çekimi dalgaları, sanıldığından çok daha erken meydana gelmiş.

Uzun bir süredir yer çekimi dalgalarının olduğuna dair söylentiler dolaşsa ve Albert Einstein bundan 100 yıl önce yer çekimi dalgaları olduğunu çeşitli kaynaklar aracılığıyla belirtse de bir türlü yer çekimi dalgalarının kesin olarak ortaya çıktığı kanıtlanamamıştı.

Ardından yaklaşık bir yıl önce bilim insanları yaptığı araştırmalarla birlikte yer çekimi dalgalarının varlığını ispatlamıştı. 1 milyar yıldan çok daha uzun bir süre önce iki kara deliğin birbirine çarpmasıyla meydana geldiği söylenen yer çekimi dalgalarının şimdi ise çok daha kısa süre önce oluştuğu ortaya çıktı.

Tabi kısa süre dediğimiz bir insan ömrüne baktığımızda hatta dünya yaşamına baktığımızda bile çok uzun bir süre. Ama 1 milyar yıla göre bayağı az. İslamabad Teknoloji, Heidelberg Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisi'nin çalışmaları sonucunda yer çekimi dalgalarının sanıldığından daha erken, 10 milyon yıl önce ortaya çıktığı bilgisi paylaşıldı. Bu da tahminlerden 990 milyon yıl daha erken bu olayın gerçekleştiğini gösteriyor.

Bu durum da aslında kara deliklerin ve dünya yaşamının oluşumuyla ilgili bazı zamansal kavramdaki düşüncelerin değişmesine neden olabilir. Ayrıca daha önce bilim adamları bu kara deliklerde de keşfe çıkılması gerektiğini söylemiş, hatta Albert Einstein solucan deliklerini bir boyut kapısı olarak nitelendirmişti. Bilim alanındaki çalışmalar sürdükçe bu tür konuların da cevap kazanacağı şimdiden söylenebilir.

0
0
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
0
0
0
0
0