Birleşik Krallık ile ABD Arasındaki Ticari Belgeler Reddit’te Ortaya Çıktı

20
5
3
3
0
Birleşik Krallık ile ABD arasında gelecekte yapılacak olan ticari anlaşmalara ait belgeler, Reddit'te Rus menşeili hackerlar tarafından sızdırıldı. Sızdırılan belgeler ülke gündeminde bomba etkisi yaratırken, muhalefet ile hükûmet arasında gerginliğe yol açtı.

Geride bıraktığımız günlerde dünyanın en büyük sosyal paylaşım mecralarından biri olan Reddit’te eşi benzeri görülmemiş bir skandal yaşanmış ve Birleşik Krallık'a ait hükumet belgeleri sızdırılmıştı. Bu konu üzerine geçtiğimiz cuma günü açıklamalarda bulunan Reddit, belgeleri sızdıran kişilerin oldukça koordineli çalıştığını ve Rusya’da ortaya çıkan bir grubun parçası olduğunu belirtti.

Reddit, paylaşılan blog yazısında "Son zamanlarda Birleşik Krallık'tan sızan belgeleri içeren Reddit'teki bir paylaşımdan haberdar olduk. Bu hesabı ve ona bağlı hesapları inceledik ve bugün bunun Rusya’dan kaynaklandığı bildirilen bir kampanyanın parçası olduğuna inanıyoruz” açıklamalarında bulundu.

Sızdırılan belgeler arasında, Birleşik Krallık ile ABD arasındaki ticaret anlaşmaları yer alıyordu:

Reddit sızıntı

Yaşanan bu skandal olayla sızdırılan belgeler arasında, Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Departmanı’ndan alınmış ve ABD ile Birleşik Krallık arasında gelecekte gerçekleştirilecek olan bir ticaret anlaşması için müzakere kayıtları dahi yer alıyordu. Sızdırılan bu belgeler, ülke siyasetinde de bomba etkisi yaratmış ve ortalığı karıştırmıştı.

Belgelerde, ABD ile yapılan görüşmelerde Birleşik Krallık'taki Ulusal Sağlık Hizmeti’nin (NHS) satılık olduğuna dair bilgilerin yer aldığı iddia ediliyor. Birleşik Krallık'ta bu konu hâlâ daha tartışılıyor. Başbakan bunun doğru olmadığı konusunda ısrar ederken, İşçi Partisi lideri ise yüksek ilaç maliyetlerinin ve NHS’nin özelleştirilmesine giden yolun açılacağını iddia ediyor.

Reddit, sızıntıyı yapan ve sızıntıyla ilgili olan hesapları yasakladı:

İngiltere-ABD ticaret belgeleri

Reddit yetkililerinden yapılan açıklamalara göre sızdırılan belgelerin popülerliğini artırmak için sitenin oylama sistemi suiistimal edilmiş ve gönderiler çok daha fazla kişiye ulaştırılmış. Reddit, sızıntıyı yapan hesabı ve bu hesapla ilişkili diğer 61 hesabı daha yasakladığını belirtiyor. Ayrıca sızıntının kaynağının Rusya’dan olduğu ve geçtiğimiz mayıs ayında Facebook’ta da benzer bir sızıntı yaptıkları bildiriliyor.

Belgeleri sızdıran kişilerin “Secondary Infektion” adı verilen bir hacker grubuna mensup olduğunu düşündüklerini belirten Reddit, bu hesapların yanı sıra Birleşik Krallık ile ilgili sızıntılar için açılmış olan bir tartışma forumunu daha yasakladığını söylüyor.

Kaynak : https://www.engadget.com/2019/12/07/reddit-secondary-infektion-disinformation-ban/
20
5
3
3
0
Emoji İle Tepki Ver
20
5
3
3
0