İngiltere'de 5G'ye Geçen Vodafone, Bağlantı Hızında 4G'nin Altında Kaldı

71
4
4
1
0
Vodafone, Birleşik Krallık’ta 5G hizmeti vermeye başladı ancak bağlantı hızı sık sık 4G’nin dahi altında kalarak hayal kırıklığı yarattı. Vodafone’un söz verdiği hızlara ulaşması için yapması gereken çok şey var.

5G teknolojisi yavaş yavaş yayılmaya başladı. Vodafone da Avrupa’nın önde gelen servis sağlayıcılarından biri olarak 5G teknolojisini kullanmaya başladı. Birleşik Krallık’ta yapılan denemeler ise şimdiye kadar hayal kırıklığı yarattı. 

Cnet’in Manchaster’da yaptığı ilk denemede, Vodafone’un kapsama haritasına bakan araştırmacılar şehir merkezinin büyük kısmının şu anda 5G hizmeti almadığını keşfetti. Genel olarak 5G altyapısı, daha kolay kontrol edilebileceği ve daha az sorunla karşılaşma ihtimali olan banliyölere dağılmış durumdaydı. Ardından da araştırmacı bu noktalara giderek 5G’yi test etmeye başladı. 

Vodafone 5G, 4G’nin gerisinde kaldı

old trafford

Araştırmacı, 5G testi için Samsung Galaxy S10+ 5G ve Vodafone 5G SIM kullanırken, 4G testi için ise Samsung Galaxy S10+ ve Vodafone 4G SIM kullandı. Yani cihazlar ve kartlar, 5G dışında neredeyse aynı özelliklere sahip olacak şekilde seçildi. 

İlk olarak 02 Apolllo adlı bölgeye giden araştırmacı, 5G’nin ‘iyi çektiği’ bir nokta bularak her iki telefonla da 3 test yaptı. Testler için de Ookla’yı kullandı. Bu bölgede 5G’nin ortalama hızı 41,3 Mbps olurken, 4G ise 216 Mbps gibi adeta ezip geçen bir hıza ulaştı. 

İkinci durak ise Ardwick oldu. Buradaki testler de aynı şekilde gerçekleştirildi. 5G, bir önceki etapa göre daha iyi performans göstererek 142 Mbps hıza ulaşsa da 4G’nin 160 Mbps hızının arkasında kaldı. 

Üçüncü durak ise bir Vodafone kulesinin yapılmakta olduğu inşaat alanı oldu. Etrafta pek kimsenin olmadığı bu noktanın 5G’nin potansiyeline ulaşacağı nokta olması akla yatkın olan fikir olsa da 5G telefon ortalamada 68,8 Mbps hızda kalırken 4G, 95,2 Mbps ile bir kez daha galip geldi.

Son olarak Manchester United’ın stadı Old Trafford’da bir test yapan araştırmacı, burada da 105 Mbps olarak ölçülen 5G hızının, 118 Mbps olan 4G’nin altında kaldığını gösterdi. 5G, Manchester’daki mücadeleyi 4-0 kaybetmiş oldu.

Londra’da 5G testinde sonuçlar kafa karıştırdı

vodafone 5g londra

Araştırmacı bu aşamada Samsung’un problemli olabileceğini düşünerek, Gübey Londra’da 500 Mbps hızı görebilen Xiaomi Mi Mix 3’e geçiş yaptı. Ancak ilk testlerde kullandığı telefonu da ihmal etmedi ve hatta cihazın hatalı olup olmadığını kontrol için eline ikinci bir Samsung Galaxy S10+ 5G telefon aldı.

Sonuçlar ise daha kafa karıştırıcı oldu. İkinci Samsung telefon da ilkiyle benzer sonuçlar verdi. 

Northumberland Meydanı’nda yapılan testte orijinal S10+, 249 Mbps hıza ulaşırken ikinci cihaz 44,4 Mbps’de kaldı. Xiaomi ise 93,3 Mbps performans sergiledi. iPhone XS Max üzerinde yapılan 4G testinde ise 173 Mbps sonucuna ulaşıldı. EE’nin altyapısında bir OnePlus 7 Pro 5G kullanılan testte ise 432 Mbps’e ulaşıldı. 

Great Suffolk Sokağı’nda ise her iki S10+ cihazı da 246 Mbps’i bulurken Xiaomi 77,3 Mbps ile adeta nal topladı. 4G ise 117 Mbps’ye ulaştı, böylece 5G şeref golünü atmış oldu. 

Borough Hide’da yapılan testte 4G bir kez daha galip çıktı. 4G’nin 60,5 Mbps hızına karşılık S10’lar 43 Mbps hıza ulaştı. Xiaomi ise 36 Mbps’de kaldı. 

Bowling Green Lane’de ise ilk sırayı S10+’lar 155 Mbps ile alırken, onları 102 Mbps ile 4G ve 52 Mbps ile Xiaomi 5G takip etti. 

Vodafone 5G Birleşik Krallık’ta ne durumda?

vodafone 56

Sonuç olarak Vodafone 5G daha çok yeni bir teknoloji ve henüz daha test aşamasını yeni atlatıyor. Haliyle altyapı ve hız istenilen seviyede değil. 4G’nin 5G’yi geride bırakmış olması burada bir çekince yaratmıyor. İlk göze çarpan sorun, telefonların otomatik olarak en iyi ağ hangisi ise ona geçmemiş olması. 

Öte yandan esas soru olan “4G telefonları 5G telefonlar ile değiştirmeye gerek var mı?” sorusunun şu andaki cevabı hayır. Zaten teknoloji ülkemize 2023 yılında gelecek. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/vodafone-5g-in-the-uk-is-off-to-a-rough-start-with-speeds-often-slower-than-4g/
71
4
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
71
4
4
1
0