İngiltere’de 6 Milyon Dolar Değerinde 1000 Yıllık Madeni Paralar Bulundu

15
4
1
1
0
İngiltere’de metal arama detektörlerini kullanan bir çift, 1066 yılına dayanan 2.500’den fazla gümüş sikkeden oluşan hazine keşfetti. Koleksiyon, 6 milyon dolar (35 milyon lira) değerinde.

BBC News’in haberine göre 2.528 sikke, Lisa Grace ve Adam Staples tarafından İngiltere’nin Somerset kentindeki Chew Vadisi’ndeki bir çiftlik tarlasında ortaya çıkarıldı. Son Anglo-Sakson kral olan 2. Harold zamanından kalan madeni paraların, 1066 yılında çıkan Hastings Muharebesi ile tahta çıkan Normandiya Dükü 1. Williams tarafından biriktirildiği düşünülüyor. Bu madeni paraların değeri ise yaklaşık 6 milyon dolar değerinde.

British Museum'a göre keşif, Birleşik Krallık'taki en büyük ikinci Norman sikkesi bulgusu. Keşfi yapan çift, bir arkadaşlarının önce Normandiya Dükü 1. Williams’ın bastırdığı tek gümüş para olan "William" ile karşılaştığını söyledi. Keşifçilerden olan Staples, 2.528 sikkenin tümünü çıkarmak için 4 ile 5 saat uğraştıklarını belirtti.

Keşfi yapan çift, hazineyi müzeye götürdü:

Çift, buldukları sikkeleri İngiltere yasalarının gerektirdiği şekilde yetkililere bildirdi ve madeni paralar, kısa bir sürede değerlendirilmek üzere Londra’daki British Museum’a gönderildi. Müzedeki uzmanlar, son yedi ayını İngiltere’nin son Anglo-Sakson kralı 2. Harold zamanından kalan madeni paralarını incelemekle geçirdiler. Paralardan 1.236 tanesi 2. Harold dönemine; 1.310 tanesinin de 1. Williams dönemine ait olduğu belirlendi. Paralardan üç tanesi de sahte çıktı.

Sahte çıkan 3 madeni para, detaylıca incelendi:

Müzenin erken ortaçağ madeni paralarının küratörü Gareth Williams, Guardian'a madeni paraların üçünün kaçak olarak tanımlandığını, iki tür madeni paranın bir birleşimi olduğunu ve esasen erken bir vergi kaçakçılığı biçimi olduğunu söyledi. Bu sahte paraları yapan kişi, hem Harold hem de William'la ilgili tasarımları ve dili kullandığı ortaya çıkarıldı. Ortalama Anglo-Sakson birey, okuryazar olmadığından ve kralların görüntüleri orijinal parayla benzer göründüğünden, paraların dolaşımda olması hiç zor olmamış.

Bu madeni paralar resmen değerlenmemiş olsalar da şimdi yaklaşık 6 milyon dolar değerinde olabilirler. 2.528 sikke 1067 ile 1068 yılları arasında 500 koyun almaya imkân veriyordu. Staples, elde ettikleri tutarın hazine avı gezisine katılan tüm grup ve toprak sahibi arasında paylaşılacağını söyledi.

Kaynak : https://www.geek.com/news/unbelievable-hoard-of-1000-year-old-coins-discovered-by-metal-detectorists-in-england-1802030/
15
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
4
1
1
0