İnsan Gözünün Göremediğini Yakalayabilen Polarizasyon Kamerası Üretildi

15
1
1
1
0
Harvard Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, insan gözünün göremediği polarize ışığı tespit edebilen bir kamera geliştirdiler. Geliştirilen bu kamera pek çok alanda kullanılabileceği gibi, sahip olduğu lensin küçük olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.

Eskiden çok daha heybetli olan kameralar, gelişen teknoloji sayesinde ceplerimize sığacak kadar küçüldü. Üstelik son dönemlerde akıllı telefonların kameraları, profesyonel makinelere yaklaşmak üzere. Ancak Harvard Üniversitesi'ndeki bilim insanları, insan gözünün algılamayacağı görüntüleri yakalayan bir polarizasyon kamerası üretmeyi başardılar. Üstelik bu kamera minimal bir yapıya sahip.

Bilim insanlarının geliştirdikleri bu polarizasyon kamerası; insan yüzlerinin tanımlanması, otonom araçlar, erkek arıların tespit edilmesi gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Ayrıca polarize ışığın görülebilmesi; kamufle edilmiş olan cisimlerin görülebilmesi, aynı renge sahip olan nesnelerin hangilerinin insanlar tarafından oluşturulduğunun hangilerininse doğal olarak oluştuğunun tayin edilmesi gibi pek çok yeteneğe sahip olunması anlamına geliyor.

polarizasyon

İnsan gözü polarize ışığı göremez. Ancak karidesler de dahil olmak üzere pek çok hayvan türü, polarize ışığı görebiliyor. Bu da hayvanlara pek çok konuda avantaj sağlıyor.

Harvard Üniversitesi tarafından geliştirilen bu polarizasyon kamerası, dünyanın ilk özel kamerası değil. Ancak bu boyutlarda başka bir polarizasyon kamerasının olmadığını söylemek mümkün. Bu kamerada kullanılan lens, bir baş parmağın üst kısmı kadar yer kaplıyor. Bu da bu lensin ilerleyen dönemlerde akıllı telefonlarda ve drone'larda kullanılabileceği anlamına geliyor. Ekipmanın tamamı ise küçük bir kutu boyutunda.

Harvard Üniversitesi, üretilen bu kamerayı YouTube üzerinde tanıttı ve şeffaf maddelerin tespitinin nasıl yapıldığını açıkça gösterdi.

İşte bu polarizasyon kamerasının kabiliyetleri;

Araştırmacılar şimdi, bu kameranın biraz daha geliştirilmesinin nasıl mümkün olacağı üzerinde çalışıyorlar. İlerleyen dönemlerde bu tarz polarizasyon kameralarını; otonom araçlar, askeri alanlar drone'lar ve akıllı telefonlar üzerinde görmemiz mümkün görünüyor.

Kaynak : https://www.digitaltrends.com/photography/harvard-seas-smallest-polarization-camera/
15
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
15
1
1
1
0