İnsan Vücudu Hangi Elementlerden Oluşuyor?

54
6
5
5
4
İnsan vücudu en az 25 elementten oluşuyor. Fakat vücut kütlemizin yaklaşık %99'unu 6 element oluşturuyor.

Peki bunların en önemlileri hangileri? Hücrelerimizin ömrü ne kadar? Ölen hücreler ne olur? Hücrelerimiz yenileniyorsa niçin yaşlanıyoruz? Sırayla yanıtlayalım...

En önemli 6 element:

Oksijen: %65
Karbon: %18
Hidrojen: %10
Azot: %3
Kalsiyum: %1,4
Fosfor: %1,1

Vücudumuzun geriye kalan %1,5'lik kısmı ise Potasyum, Sülfür, Sodyum, Klor, Magnezyum ve eser miktarda Bor, Krom, Kobalt, Bakır, Flor, İyot, Demir, Manganez, Molibden, Selenyum, Silikon, Kalay, Vanadyum ve Çinkodan oluşur. Söz konusu elementler, vücudumuzu oluşturan yaklaşık 37 trilyon hücrenin yanı sıra, hücre zarının dışında kalan hücre dışı yapılarda da mevcuttur.

Sağlıklı bir erkek bedeninin %60'ı sudur. Bu, 42 litreye tekabül eder. Bunun 23 litresi hücrelerin içinde, 19 litresi ise hücre dışında yer alır. Hücre dışı suyun 8,4 litresini dokular arası sıvı, 3,2 litresini ise kan plazma sıvısı oluşturur.

Hücrelerin ömrü ne kadar?

Vücudumuzdaki hücreler aşağı yukarı 7-10 senede bir yenilenmekle beraber, her hücrenin ömrü aynı uzunlukta değildir.

Nötrofil hücrelerinin ömrü (kandaki bir tür akyuvar) yalnızca 2 gün iken, göz lensinin ortasında bulunan hücreler yaşam boyu bizimledir. Hatta beyin hücrelerinin ömrü bizimkinden çok daha uzundur.

2013 yılında, araştırmacılar, yaşlı farelerden aldıkları nöronları daha uzun ömürlü sıçanlara nakletmiş ve iki fare ömründen çok daha uzun yaşadığını gözlemlemişlerdi.

İşte bazı hücrelerin ömrü:

Beyin hücresi: 200 + yıl
Göz lensi hücresi: Ömür boyu
Yumurta hücresi: 50 yıl
Kalp kası hücresi: 40 yıl
Bağırsak hücresi: 16 yıl
Kas hücresi: 15 yıl
Yağ hücresi: 8 yıl
Hematopoetik (kan yenileyici) kök hücre: 5 yıl
Karaciğer hücresi: 10-16 ay
Pankreas hücresi: 1 yıl

Ölen hücreler ne olur?

Vücudumuzun dışında ya da sindirim sistemimizde bulunan hücreler, öldüğünde vücuttan atılır.

İçerideki ölü hücreler ise, vücudumuzu hastalıklardan koruyan akyuvarlar tarafından tüketilir. Ölü hücrelerden temin edilen enerjinin bir bölümü yeni akyuvar hücrelerinin yapımında kullanılır.

Hücrelerimiz yenileniyorsa niçin yaşlanıyoruz?

Vücudumuzda yer alan akyuvar hücreleri gibi bazı hücreler yalnızca birkaç saat yaşarken, deri hücreleri birkaç hafta, beyin hücrelerinin çoğu da on yıllarca yaşar.

Fakat birçok hücre yenilense de, bunun gerçekleşmesini sağlayan süreçlerde zamanla aksamalar oluşur. Hücre üretimi adına talimatları taşıyan DNA'lar zaman içinde hasar görür ve hücre bölünmesini engeller. İşte bu duruma da 'yaşlanma' diyoruz.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/vert-fut-44926689
54
6
5
5
4
Emoji İle Tepki Ver
54
6
5
5
4